5 tips voor een B2B-landingspagina

Een B2B-landingspagina is de eerste pagina die iemand ziet nadat hij of zij op een advertentie klikt. Heel belangrijk dus dat deze goed in elkaar zit. Hieronder de basisregels die je zeker niet mag vergeten bij het opzetten van een zakelijke landingspagina.

 

1. Zorg voor een goede titel

Als een bezoeker op je landingspagina komt is het zaak dat deze bezoeker direct de informatie vindt die hij of zij zoekt. Uit onderzoek van onder meer Google blijkt dat mensen binnen 0,05 seconde een mening vormen over je website. De titel is één van de eerste zaken die hierbij opvalt. Deze moet dus aansluiten op de boodschap die in de voorafgaande advertentie of zoekresultaat stond.

De opbouw van de titel speelt hierin een grote rol. Vaak bestaat deze uit een hoofd- en een subtekst. Belangrijk hierbij is het dan dat de hoofdtekst de boodschap meteen overbrengt. Zeker als je bedrijf of product nog niet bekend is, is het goed als hoofdtekst direct benoemt wat het product is of doet. In de subtekst kun je dit verder uitleggen of vertellen wat het voor de bezoeker oplevert.

Seleno laat hier nog kansen liggen. De tagline ‘Build better software’ maakt niet volledig duidelijk over wie het gaat – de klant of Seleno zelf. Tip: voeg een beschrijvende tagline toe!

Deze headline maakt duidelijk dat het over ‘Uw IT infrastructuur gaat’. Tip: draai bij deze headline een test om te kijken of het omwisselen van de hoofd- en subtekst voor nog meer conversie zorgt. De subtekst vertelt beter wat Deltics nu echt doet.

Peep Laja van ConversionXL heeft ooit een mooie check omschreven om te kijken of je headline de juiste informatie geeft. Als je de onderstaande vragen allebei met ‘ja’ kunt beantwoorden ben je op de goede weg:

  • Stel je website bevat alleen je headline en call-to-action. Zou je dan op die call-to-action klikken?
  • Komen de woorden die in de headline staan overeen met de manier waarop je jouw product of dienst zou beschrijven aan een vriend?

 

2. Benoem de voordelen voor de doelgroep

Een bezoeker moet een goede reden hebben om jouw product of dienst aan te willen schaffen (en daar zijn of haar contactgegevens, of zelfs betaalgegevens, voor achter te laten). Hij of zij zal dit alleen doen als duidelijk is wat er aangeboden wordt, en wat dit product onderscheidend maakt.

 

Dit begint met de keuze: wie wil je aanspreken? Welke zaken zijn voor hen relevant? Tegen welke problemen lopen ze aan en kun jij deze voor ze oplossen? Waar zijn ze bang voor, welke onzekerheden hebben ze? Zorg dat de content op de landingspagina antwoord geeft op deze vragen als je mikt op maximale conversie.

 

3. Maak het visueel

Beeld zegt meer dan duizend woorden. Probeer bijvoorbeeld maar eens aan iemand die Outlook niet kent te beschrijven hoe een e-mailbox eruitziet. Eén screenshot en je kunt dat hele verhaal overslaan.

Je wil dat je websitebezoeker een beeld krijgt van het product of de dienst die je aanbiedt. Dit kan met foto’s van het product zelf, maar bijvoorbeeld ook met een video waarin het product gebruik wordt. Lees ook ons blog over de trends in B2B video-marketing.

Bij Basic clean kun je ook zonder iets te lezen direct zien dat het om schoonmaken gaat.

Hotjar laat op de site precies zien hoe de verschillende elementen van de tool eruitzien.

 

4. Sluit af met een duidelijke call-to-action

Een campagne en de bijbehorende B2B-landingspagina zet je altijd op met een doel. Bijvoorbeeld het verzamelen van leads. Een bezoeker zal echter niet zomaar zijn of haar contactgegevens achterlaten. Je moet dus iets aanbieden waarvoor ze hun gegevens willen ‘ruilen’. Dit kan een whitepaper of webinar zijn, maar ook een adviesafspraak. Een goede landingspagina heeft slechts één duidelijk doel. Beschrijf deze actie glashelder, maar geef ook aan wat er daarna zal gebeuren.

Er staan een heleboel gekleurde blokken in de first view van de pagina. Het is mij echter niet direct duidelijk wat de bedoeling is om te doen: de lichtblauwe knop onder de headline aanklikken? Het video icoon? De knop in de blauwe balk?

 

Visueel kun je de knop goed op laten vallen door deze een kleur te geven die duidelijk contrasteert met de rest van de pagina. Ook positie is belangrijk: zorg dat de call-to-action meteen in beeld komt, en daar ook zoveel mogelijk blijft staan. Dit kan door deze helemaal bovenaan boven de ‘vouw’ van de pagina te plaatsen (het deel dat zichtbaar is zonder scrollen) of door ‘visual cues’ zoals pijlen. Werk je met foto’s van mensen op je website? Ook de kijkrichting van de geportretteerden kan de bezoeker ook aanzetten om op de call-to-action te klikken.

 

Wat het vervolg is van de klik moet in de tekst van de knop staan of in een tekst die erbij staat. Een knop met de tekst ‘Verder’ zegt op zichzelf niets en maakt de bezoeker niet duidelijk wat hij nu precies gaat doen. Beter is ‘Download je whitepaper’ of ‘Maak nu een afspraak’.

 

5. Bevestig dat jouw bedrijf, product of dienst een goede keuze is

Mensen willen zeker zijn dat ze goede keuzes maken en zo min mogelijk risico lopen. Hiervoor gaan velen van ons af op wat anderen doen: ‘als zij het doen dan zal het wel goed zijn’ is de psychologische logica. Dit concept noemen we ‘social proof’.

 

Er zijn verschillende manieren social proof  in je B2B-landingspagina te integreren:

  • Plaatsen van logo’s van bedrijven die met je samenwerken, zeker als het bekende namen zijn of ze in dezelfde branche actief zijn als de doelgroep.
  • Testimonials van klanten die laten weten hoe blij ze zijn met de samenwerking of je product.
  • Casestudies waarin je vertelt hoe je een klant hebt geholpen een vergelijkbaar vraagstuk.
  • Reviews over je bedrijf, verzameld via een onpartijdige tool. In een eerdere blog ‘Waarom is het nuttig om reviews te verzamelen voor B2B’  heb ik daar meer over geschreven. Als je kunt laten zien dat XX personen een review achter hebben gelaten versterkt dat het beeld dat jouw product of dienst gewild is.


Hotjar laat direct zien welke organisaties de tool gebruiken. Daarnaast maken ze direct duidelijk dat een creditcard niet nodig is, waarmee ze die mogelijke twijfel wegnemen.

 

BONUS: Vergeet je bedankpagina niet

  • De ervaring van je bezoeker stopt niet bij het invullen van zijn contactgegevens op je landingspagina. Juist nadat hij zijn gegevens heeft ingevuld wil hij of zij graag zien dat er een goede keuze gemaakt is.
  • Bedank hem niet alleen voor het downloaden of het maken van een afspraak, maar geef hem het gevoel dat hij goed bezig is. Laat nog eens zien dat veel mensen dezelfde keuze hebben gemaakt of wat hij nu allemaal gaat leren in je webinar of whitepaper.
  • Zorg dat ook de vervolgvragen beantwoord worden. Wanneer wordt er nu contact opgenomen, of hoe stuur je nu de aangevraagde whitepaper? Een goed antwoord voorkomt onzekerheid.

Meer weten over B2B conversie-optimalisatie?

Ontdek onze dienstverlening rondom conversie-optimalisatie, of laat je inspireren door de webinar ‘Hoe genereer ik meer B2B leads tegen minder kosten?‘. Liever direct overleggen? Neem dan contact op.