Dit zijn de 6 B2B-marketingtrends van 2019

De tijd dat B2B-marketing bestond uit droge brochures en standaard nieuwsbrieven is definitief voorbij. Gevoed door slimme digitalisering wordt zakelijke marketing menselijker, persoonlijker en zelfs leuker. Hoe? In dit artikel delen we de 6 trends die in 2019 opduiken op de agenda van B2B-marketingmanagers. Een aantal van deze ontwikkelingen is een al een paar jaar geleden ingezet maar begint nu pas volwassen te worden. Andere staan nog in de kinderschoenen, maar groeien razendsnel. Tijd om ze eens verder te verkennen.

 

1. Growth Hacking

Al in 2010 introduceerde Sean Ellis de term ‘growth hacker’. Nu pas zien we dat growth hacking in de gereedschapskist van B2B-marketingexperts voorkomt. Maar wat is growth hacking nu precies? Growth hacking is data-driven bedrijfsgroei op basis van snel en slim experimenteren. Het is een mengeling van gedragspsychologie, creatieve marketing, programmeren, automation en testen. Growth hackers maken vaak gebruik van goedkope alternatieven voor traditionele marketing. Denk bijvoorbeeld aan gebruik van sociale media, virale marketing of targeted advertising in plaats van adverteren in traditionele media.

 

Voorbeeld van Growth Hacking

Een bekend voorbeeld van een bedrijf dat growth hacking succesvol heeft ingezet, door technologie en vindingrijkheid met elkaar te verbinden, is Airbnb. Ze hebben slim gebruik gemaakt van de schaal van Craiglist door aanbiedingen die op Airbnb werden geplaatst automatisch door te zetten naar online marktplaats Craigslist. Hierdoor had Airbnb direct een enorm bereik. Bij het doorplaatsen werd meteen een link naar Airbnb in de advertentie meegenomen, waardoor Airbnb een grote hoeveelheid gebruikers van Craigslist kennis liet maken met Airbnb.

 

Een voorbeeld van hoe Dropbox growth hacking heeft gebruikt. De gebruiker krijgt extra data als hij of zij Dropbox promoot op social media.

 

Hoe kunnen B2B-marketeers Growth Hacking inzetten?

B2B-marketeers kunnen ook gebruik maken van growth hacking. Bijvoorbeeld door conversies op landingspagina’s continu te meten en A/B-tests toe te passen om te kijken of een bepaalde tekst meer downloads genereert dan en andere tekst. Door dit proces te herhalen krijg je uiteindelijk steeds betere webteksten en dus meer leads.

 

2. Account Based Marketing

Wil je binnen komen bij grote organisaties, maar is het lastig om contact te leggen met een gesprekspartner op het juiste niveau? Dan biedt Account Based Marketing (ABM) de oplossing. Bij ABM definieer je een aantal key accounts die je graag als klant zou willen. Vervolgens benader je die organisaties alsof het ze een markt op zich zijn. Je probeert in contact te komen met verschillende individuen binnen die organisatie en laat deze allemaal hun eigen ‘buyer journey’ doorlopen. Op die manier sluiten de activiteiten van sales en marketing beter op elkaar aan en is de kans op commercieel succes groter.

 

Hoe je Account Based Marketing kunt inzetten

Misschien weet je nog niet precies hoe je ABM kunt inzetten binnen jouw organisatie. Richt je je met jouw dienstverlening bijvoorbeeld op grote financiële instellingen, stel dan eerst een lijst vast met de belangrijkste banken en verzekeraars die jouw ideale klant zijn. Vervolgens kun je via LinkedIn verschillende leden uit de Decision Making Unit in die bedrijven gepersonaliseerd benaderen door ze (voor hen interessante) content aan te bieden. Vervolgens kun je leads binnen jouw key accounts gepersonaliseerd ‘opwarmen’ via marketing automation. Hoe je dat doet vertellen we in de volgende twee trends.

 

3. Personalisatie

Personalisatie is niet nieuw in marketing. We versturen bijvoorbeeld al jaren op naam gepersonaliseerde e-mails. Wel zien we een trend waarbij personalisatie steeds dieper gaat. Als consument ervaren we het bijna dagelijks. Zit er nog iets in jouw winkelmandje bij Bol.com? Dan zul je bij je volgende bezoek content te zien krijgen die jou hierop wijst. Ook de suggesties bij Amazon (mensen die dit product leuk vinden kochten ook…) zijn een vorm van personalisatie die specifiek is voor de verschillende bezoekers.

 

 

Hoe kun je personalisatie in B2B-marketing inzetten?

Heeft iemand al eens een trendrapport op je website gedownload en heb je zijn of haar contactgegevens? Mooi! Dan kun je bij een vervolgbezoek een gepersonaliseerde boodschap tonen. Je hoeft nu geen call-to-action meer te laten zien om het trendrapport te downloaden, maar je kunt hem of haar content aanbieden die dieper in de funnel ligt.

 

Valkuilen bij personalisatie

Het feit dat je met de huidige technologie zoveel kunt op het punt van personalisatie, betekent ook dat er gevaren op de loer liggen die jouw boodschappen juist kunnen schaden. Gebruik personalisatie alleen als het gepast en gewenst is. Bezoekt een lead voor een tweede keer jouw website, spreek hem of haar dan niet met de voor- en achternaam aan. Dit leidt tot een ‘Big Brother is watching you’ gevoel dat het salesproces juist negatief kan beïnvloeden.

 

4. Marketing Automation

Marketing Automation wordt al een aantal jaar ingezet in B2B-marketing. Maar in de praktijk was het niet veel meer dan de inrichting van een eenvoudige flow waarin 5 e-mails elkaar opvolgen. We zien nu pas eigenlijk dat steeds meer B2B-bedrijven krachtige marketing automation-instrumenten inzetten om hun commerciële doelen te behalen. Zoals de naam al zegt kun je veel marketinghandelingen automatiseren, waardoor je op een grotere schaal met (potentiële) klanten kunt communiceren. Op die manier kun je leads ‘opwarmen’ zodat sales professionals alleen in contact komen met mensen die écht interesse in jouw bedrijf en dienstverlening hebben getoond.

 

Hoe kun je marketing automation B2B inzetten?

Heeft iemand een trendrapport op jouw website gedownload? Dan kun je hem door middel van opvolgmailtjes richting jouw product of dienst sturen. Wat moet je doen als iemand (op dit moment) toch niet geïnteresseerd is, niet op de links klikt, maar wel een interessant contact is? Dan kun je deze specifieke persoon een eigen ‘weg’ laten bewandelen tot deze wél geïnteresseerd is.

 

5. Artificial Intelligence (AI)

De inzet van kunstmatige intelligentie staat in alle sectoren nog in de kinderschoenen, maar de ontwikkelingen gaan razendsnel. Ook voor marketing belooft AI een grote impact te maken en we zien de eerste toepassingen al ontstaan. Zo kun je gewoon tegen Amazon’s Echo praten om je pizza of Uber te bestellen.

 

Hoe kun jij AI inzetten?

Een laagdrempelige introductie in het gebruik van AI voor B2B-marketeers is de inzet van chatbots op je website. Chatbots worden steeds slimmer en kunnen jouw (potentiële) klanten goed helpen met veelvoorkomende vragen. Hierdoor hebben jouw mensen meer tijd voor ander werk. Hieronder een voorbeeld van een creatieve toepassing van een chatbot, deze herkent het bedrijf vanaf het IP-adres en vraagt zélf aan de bezoeker of hij iets mag vragen.

 

 

6. Nóg meer video

Al jaren komt video voor in trendlijsten voor marketeers. Toch is het nog steeds relevant om ook in dit overzicht video weer mee te nemen. Het einde van de groei van online video is namelijk nog niet in zicht. In 2018 kijken we namelijk gemiddeld 67 minuten per dag naar online video, een stijging van meer dan 600% ten opzichte van het jaar ervoor.

 

Video in jouw marketingstrategie

Je kunt video op verschillende manier inzetten. Je kunt korte informatieve video’s verspreiden om zo je autoriteit op een bepaald thema vergroten. Daarnaast kun je live webinars uitzenden die je later als download kunt aanbieden. Zo kun je video ook gebruiken voor leadgeneratie.

 

Meer B2B-marketing tips? Bekijk de webinar

Ben je altijd op zoek naar meer inspiratie over B2B-marketing en leadgeneratie? Bekijk dan nu onze webinar ‘Hoe genereer ik meer B2B-leads tegen minder kosten?terug. In deze webinar nemen onze experts je mee in de nieuwste trends op gebied van Leadgeneratie, Marketing Automation en B2B-advertising via kanalen als LinkedIn en Google Ads.