Pas jij deze e-mailinnovaties al toe? 7 handige tips

Ben je al goed op weg met e-mailmarketing? Maar wil je nét dat beetje extra uit e-mails halen en ontvangers verrassen met iets anders dan de standaard blokkentemplate? Er zijn genoeg ‘e-mailinnovaties’ waar je dan mee aan de slag kan. Van countdown timers tot live polls, bekijk hieronder al deze speciale toevoegingen aan e-mails.

 

Tip #1: Gepersonaliseerde afbeeldingen: datum, tijd, dag van de week

Dat relevantie belangrijk is in e-mailmarketing hoef ik je waarschijnlijk niet meer te vertellen. Maar hoe zorg je nu voor een extra stap op dit gebied? Denk eens aan aangepaste afbeeldingen! Een voorbeeld van Nifty Images hieronder laat dit goed zien. In dit geval krijg je andere afbeeldingen te zien op basis van het tijdstip van de dag. Deze functionaliteit is ook in te zetten voor de datum en dag van de week of elke andere e-mail variabele die je beschikbaar hebt in je database.

 

 

Tip #2: Nog een stapje verder? Kies voor live afbeeldingen

Waar tijdstip en dag nog enigszins statisch zijn doordat je werkt met een keuze-set, gaan live afbeeldingen nog wat verder. Door middel van een API-koppeling, of simpele koppeling met de tooling Zapier, is het mogelijk om hiermee aan de slag te gaan. Denk bijvoorbeeld aan de volgende toepassingen:

  • Een live scorebord tijdens een sportwedstrijd
  • Het updaten van prijzen of productvoorraad
  • Real-time donaties aan een project
  • Updates van het weer
  • Live weergave van reserveringen, zoals bijvoorbeeld de stoelkeuze in een vliegtuig

 

Tip #3: Countdown timers

Een sale periode die nog maar 24 uur duurt? Of een andere exclusieve actie met een tijdslimiet? Om urgentie nog even extra te benadrukken is een countdown timer ideaal. Een countdown timer telt netjes af in de meeste e-mailclients. In alle andere gevallen toont deze een statisch beeld van de tijd die resteert.

 

 

#Tip 4: Feedback functionaliteit

Je hebt ze misschien al vaker in e-mails voorbij zien komen: een duimpje omhoog of omlaag, een rij met smileys of een cijferreeks om een beoordeling te plaatsen. Ideaal, want mensen hoeven niet een heel formulier in te vullen – en laten direct feedback achter op de mailing waar het over gaat. Een ander voorbeeld kwam ik tegen bij e-mailautoriteit Litmus. Bij een case van Paula’s Choice Skincare kwamen ze er bij een verjaardagse-mail (voor dat merk de 3e belangrijkste e-mail!) door feedback achter dat de persoonlijke kortingscode niet lang genoeg geldig was. Enkele voorbeelden van deze feedback designs in e-mail:

 


Spotler zet deze feedback functionaliteit in wanneer je bij support een vraag in hebt gediend om erachter te komen hoe de hulp ervaren wordt

 


Greetz gebruikt een iets andere variant, met hartjes

 


En ook deze variant zien we regelmatig in e-mails voorbijkomen. Doeltreffend!

 

Tip #5: Feedback op een andere manier: polls

Een poll in e-mail is ideaal om profielen aan te vullen met data en voor de ontvanger een veel minder hoge drempel. Door één klik kunnen mensen hun mening achterlaten. Hieronder zie je een voorbeeld van airbnb, voor het stimuleren van het achterlaten van reviews na een verblijf.

 

 

Tip #6: Of nog interactiever met live polling

Nog een leukere interactieve touch creëer je met de inzet van live polls. Dan zie je direct in de e-mail waar andere mensen op hebben gestemd. Twee voorbeelden hiervan zie je hieronder:

 

Live polling in de mail van cruisemaatschappij Royal Carribean

 

‘Click’ to vote in dit voorbeeld van Movable Ink

 

Tip #7: Live Instagram & Pinterest feeds

Zijn Instagram of Pinterest belangrijke kanalen voor jouw merk? Of wil je ze net wat meer in de spotlights zetten? Dan zijn live feeds van deze social media-kanalen perfect. Door middel van een simpele html-code die je aan je template toevoegt, bied je de perfecte koppeling tussen e-mail en social media. Een live feed updatet zichzelf iedere paar minuten en laat de nieuwe afbeeldingen zien, zodra een pagina opnieuw laadt. Deze functionaliteit kan je daarnaast ook op je blogpagina, website of iets anders kwijt.

Vraag het onze e-mailmarketing-specialist

Wil je weten welke e-mailinnovaties er nog voor jouw e-mailmarketing liggen? Of hoe je een succesvolle e-mailmarketing-strategie opzet? Neem dan contact met ons op. De RIFF e-mailspecialisten helpen je graag verder.

Daniëlle Groeneveld
Over de auteur

Het favoriete online marketinggebied van Danielle? Dat is e-mailmarketing! Van het bedenken van slimme campagnes tot het design van templates: ze gaat er elke dag met veel plezier mee aan de slag.