E-mailmarketing contacten behouden en laten groeien? Zo doe je het!

Het succes van e-mailmarketing begint bij de contacten in je database. Er zijn twee aspecten die belangrijk zijn: het behouden van je huidige contacten én het uitbreiden van je lijsten met nieuwe contacten. In deze blog lees je handige tips hoe je dit aanpakt.

 

Onderneem je geen actie? Dan krimpt je e-mailbestand

E-mailmarketing is een continu proces. Het is zelfs zo: als je geen actie onderneemt dan krimpt je e-mailbestand bij iedere verzending. Adressen die niet meer bestaan, contacten die zich uitschrijven, of die niet meer geïnteresseerd zijn in je product. Je raakt nu eenmaal wat mensen onderweg in het proces kwijt.

Hoe zorg je er nu voor dat je zoveel mogelijk e-mailadressen kan behouden in je database? We zetten enkele tips voor je op een rijtje:

 • Richt een preference center in: hierin kunnen mensen hun voorkeuren aangeven. Zoals hoe vaak ze een e-mail willen ontvangen en in welke thema’s ze geïnteresseerd zijn.
 • Richt je aanmeldprocedure in volgens het principe van een dubbele opt-in. Hierdoor komen écht alleen de geïnteresseerden contacten in je lijst.
 • Segmenteer je e-mailmarketing lijsten en stuur relevante content naar deze verschillende groepen.
 • Focus op interactie in je e-mail: e-mail is niet alleen maar op de verzendknop klikken en kijken of er iets gebeurd, het gaat echt om de dialoog aangaan met je contacten
 • Stuur jaarlijks een e-mail survey. Neem daarin vragen op waarop contacten kunnen aangeven wat ze van je e-mail content vinden: van het design, wat verbeterpunten zijn et cetera.
 • Focus op personalisatie: hoe persoonlijker een e-mail, hoe beter – en hoe groter de kans dat iemand ook in je e-maillijst wil blijven.
 • Activeer inactieve gebruikers: probeer ze op een andere manier te benaderen, door de content over een andere boeg te gooien of door ze een exclusief aanbod te doen om weer terug te komen.

 

Hoe verzamel ik nieuwe e-mailmarketing adressen?

Naast het behoud van e-mailadressen in je lijst is er ook een belangrijk tweede vraagstuk: hoe kan je adressen voor e-mailmarketing uitbreiden? We lichten hieronder enkele punten toe.

Een lijst kopen? Een echte no-go

Het lijkt de makkelijkste oplossing, een lijst aanschaffen via een derde partij en beginnen met e-mailen. Dit is om vele redenen af te raden. Deze ontvangers hebben vaak opt-in afgegeven bij een andere partij en verwachten dus geen e-mails van jouw bedrijf. De kans dat je als spam aangemerkt gaat worden is dus hoog, met daarbij lage open- en klikpercentages en een bijkomend negatief effect op je reputatie als verzender.

E-mailadressen verzamelen via je website

Je website is hét kanaal om meer e-mailadressen te verzamelen. Denk hierbij aan de volgende acties:

 • Plaats de mogelijkheid tot aanmelden voor je nieuwsbrief, actiemailing of blogupdate in de header, onderin de footer, of op bepaalde websitepagina’s. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een sidebar. Bedenk ook welke plaatsen het meest logisch zijn op je website.
 • Biedt altijd een inschrijfoptie bij het aanmaken van een account, of wanneer ze het aankoopproces doorlopen.
 • Zorg voor waardevolle content op je website, zoals handige checklists, whitepapers en handleidingen. Zet deze ‘achter een slotje’ met een formulier, dit doet dan prima dienst als zogenaamde gated content. Iemand deelt zijn of haar e-mailadres en in ruil daarvoor ontvangen ze iets van waarde terug.
 • Bedenk andere online touchpoints met je klanten waarbij je e-mailadressen kunt verzamelen. Uitstekende voorbeelden zijn een online webinar of evenement inschrijving.
 • Verzamel eenvoudig meer e-mailadressen met pop-ups. Let wel op dat deze niet tot irritatie mogen leiden. Toon de pop-up alleen op relevante pagina’s en let zeker op de timing (wanneer en hoe vaak) deze vertoont wordt

E-mailadressen verzamelen via social media

Naast de website zijn ook social media kanalen een ideale plek om meer e-mailadressen te verzamelen. Promoot je nieuwsbrief, promotie e-mails, of updates via social media met een duidelijke call-to-action naar een inschrijfpagina. Daarnaast leent social media zich ook perfect om e-mailadressen betaald te verzamelen, door middel van advertenties. Inschrijven voor een nieuwsbrief is een perfecte ‘zachte’ call-to-action in het begin van de customer journey.

 

Combineer offline en online

Het is niet alleen interessant om via onlinekanalen e-mailadressen te verzamelen. Ook offline kan hierbij goede ondersteuning bieden! Denk aan het verzamelen van e-mailadressen op een beurs of evenement, tijdens demonstraties, in een winkel, in een showroom: alle offline contactmomenten zijn ook weer momenten om online mee aan de slag te gaan.

Hulp met emailmarketing nodig?

Er zijn genoeg activiteiten voor behoud en groei van je e-mailmarketingbestand. Kun je wel wat inspiratie gebruiken? Of wil je je werkzaamheden op gebied van e-mailmarketing uitbesteden? Neem dan contact met ons op.

Daniëlle Groeneveld
Over de auteur

Het favoriete online marketinggebied van Danielle? Dat is e-mailmarketing! Van het bedenken van slimme campagnes tot het design van templates: ze gaat er elke dag met veel plezier mee aan de slag.