De geruchten gaan al een tijdje rond, maar het lijkt nu echt te gaan gebeuren: advertenties in WhatsApp. De exacte uitroldatum is nog afwachten, maar het is zeer waarschijnlijk dat je vanaf begin 2019 kunt adverteren in WhatsApp. In dit artikel kort op een rij wat we weten en hoe onze advertising specialisten dit zien.

 

De overname van WhatsApp door Facebook

Sinds de oprichting in 2009 is de chatdienst WhatsApp altijd advertentievrij geweest. Dit was dan ook een belangrijk speerpunt voor de oprichters Jan Koum en Brian Acton. In januari 2014 beloofde Koum op een conferentie in München dat er nooit advertenties zouden komen in de populaire chatdienst.

Totdat Facebook de dienst een maand later voor het astronomische bedrag van 19 miljard dollar overnam. De verwachting was vanaf toen al dat de term ‘nooit’ vervangen kon worden door ‘ooit’. Iets dat nu dus is bevestigd.

 

Waar komen de WhatsApp advertenties?

De advertenties worden getoond in de “Stories functie”, WhatsApp Status. Hier kom je ze tegen tussen de foto’s, video’s en GIFJES van de gebruikersverhalen. Het vergelijkbare Instagram Stories biedt al langer de mogelijkheid tot het tonen van advertenties.

Als gebruiker word je waarschijnlijk niet blij van dit nieuws, maar voor bedrijven biedt dit zeer interessante kansen om hun (potentiële) klanten te bereiken. Je kunt door getargete advertenties namelijk zeer gericht met je boodschap in beeld komen bij je doelgroepen. Wel heb je natuurlijk een sterke social media strategie nodig om relevant te zijn en ook daadwerkelijk aan je branding en extra websiteverkeer te bouwen.

 

Hoe groot is de impact van adverteren op WhatsApp?

Hoeveel mensen precies gebruik maken van WhatsApp Status is nooit bekend gemaakt, maar voor adverteerders is het zeker interessant. WhatsApp heeft namelijk wereldwijd meer dan 1,5 miljard gebruikers per dag! Dus zelfs wanneer slechts 1% van de gebruikers naar de WhatsApp Status updates kijkt, heb je al een bereik van meer dan 15 miljoen. Wel verschilt dit natuurlijk per land. Zo lijkt WhatsApp Status in ons land (nog) niet veel gebruikt.

Ook Koen Bakkenes, Head of SEA bij RIFF, verwacht niet dat het direct storm loopt:

Koen-Bakkenes1
Koen Bakkenes
Head of SEA bij RIFF

“Ik verwacht niet dat het bereik in eerste instantie heel groot gaat zijn, omdat de WhatsApp Status functie in Nederland nog niet heel populair is. We houden de ontwikkelingen echter nauwlettend in de gaten zodat we de functie kunnen testen voor klanten waarvoor we denken dat dit interessant kan zijn. Ik verwacht dat adverteren in WhatsApp pas echt van toegevoegde waarde gaat zijn wanneer verzamelde Facebookgegevens gekoppeld kunnen worden aan WhatsApp.”

 

 

Vraag het onze advertising specialisten

Wil je alvast meer weten over de kansen van Whatsapp adverteren of hoe je een succesvolle social media (advertising) strategie opzet? Neem dan gerust contact met ons op, we kijken graag met je mee!

14-1
Meer weten over onze online marketing diensten?

We zorgen dat mensen en organisaties elkaar vinden en kennen. Digital marketing boost resultaat. RIFF levert succesvolle zoekmachinemarketing, digitale marketing, online advertising of contentmarketing.