Online Video Advertising Strategie

Een gelikte video gemaakt? Nu moet je er natuurlijk nog voor zorgen dat je doelgroep deze te zien krijgt. In dit artikel lees je hoe je jouw video het beste kan distribueren met inzet van betaalde campagnes.

 

 

Strategie als basis

Heb je een goed beeld van je doelgroep? Ben je op de hoogte van de online tijdsbesteding? Ken je de spelregels van de verschillende platformen? Welke doelstelling heeft video in je overall marketing strategie? Kan je nog niet helemaal overtuigend antwoord geven op deze vragen? Dan is het verstandig om nog even een stap terug te zetten voordat je over gaat tot het verspreiden van je video. Om je video content strategisch te programmeren is bijvoorbeeld het Hero Hub Help model erg handig.

 

·         Hero

Met Hero content creëer je een contactmoment met een breed publiek. Bijzondere gebeurtenissen zoals bijvoorbeeld een productlancering, de start van je nieuwe merkcampagne of een jubileum van je bedrijf zijn voorbeelden van Hero content. Kortom, een moment waarmee je écht impact wil maken bij jouw doelgroep.

 

·         Hub

Dit format kent een vaste frequentie en tijdstippen waarmee je de doelgroep aanspreekt. Voorbeelden zijn workshops, series of andere thema rubrieken die zijn opgeknipt in losse episodes. Met hub content speel je in op verbondenheid en zorg je ervoor dat je doelgroep gestimuleerd wordt om op jouw website of video kanaal terug te keren.

 

·         Help

De derde maar zeker niet de onbelangrijkste vorm. Speel in op de informatiebehoefte van je doelgroep. Maak gebruik van inzichten in bijvoorbeeld het zoekgedrag in Google en YouTube of je eigen website. Wat zijn de meest gestelde vragen bij je klantenservice of op je social media kanaal? Zet video in om antwoord te geven op de belangrijkste vragen. Dagelijks toegankelijk voor je doelgroep.

 

 

Werk een mediaplan uit

Heb je de strategie staan? Dan is het tijd voor het mediaplan. Een mediaplan geeft structuur aan de platformen die je inzet om de doelgroep te bereiken. In het mediaplan houd je rekening met de investering per platform, kies daarbij het onderliggende gewenste detailniveau. Vind je het prettig om per doelgroep te begroten? Of geef je liever de voorkeur aan het begroten per campagnetype? Bepaal voor jezelf wat wenselijk is.

 

·         YouTube

Het meest gebruikte video streamingplatform ter wereld. Daarnaast de tweede grootste zoekmachine ter wereld naast Google. Je bereikt er alle leeftijden met de verschillende oplossingen die YouTube biedt. Grote adverteerders kunnen een masthead inkopen waar je op de Home feed een enorm bereik realiseert. Daarnaast is er de mogelijkheid om instream advertenties in te kopen om overweging dan wel actie te stimuleren.

 

·         Social Media

Platformen met een enorm groot bereik. Uitermate geschikt om een jongere doelgroep te bereiken, al zijn ook steeds meer ouderen op social media dagelijks actief. Voor een zakelijke doelgroep is LinkedIn een absolute no-brainer. Voor een jongere doelgroep Snapchat & Instagram. Alle social media platformen bieden uiteenlopende oplossingen om jouw doelgroep te bereiken en aan te zetten tot actie. Denk aan Stories op Instagram of een carrousel video op Facebook.

 

·         Native video

Als adverteerder heb je de mogelijkheid om je video te plaatsen op premium plaatsen. Veel publishers bieden de mogelijkheid om rondom artikelen een video advertentie in te laden zonder dat er andere video content op de pagina aanwezig is. Het onderscheid tussen de advertentie en de normale content is niet of nauwelijks op te merken. Het voordeel van native video is dat je publishers kan selecteren waar je doelgroep dagelijks bevindt.

 

 

Meet de juiste KPI’s

Video draagt bij aan verschillende doeleinden. Maak deze bijdrage inzichtelijk door de juiste KPI’s te meten. Om bekend te worden bij je doelgroep meet je de unieke impressies van je video. Google biedt daarnaast een Brand Lift Study aan die je inzicht geeft in de effectiviteit van je campagne. Let op dat hier een minimale investering voor vereist is om in aanmerking te komen. Overweging meet je bijvoorbeeld door de kijktijd te meten of het aantal unieke websitebezoekers dat gerealiseerd is vanuit de video. Of het aantal softe conversies. En tenslotte natuurlijk het aantal conversies dat direct toegekend kan worden aan de video, dan wel waar de video een ondersteunende rol bij heeft gespeeld.

 

 

Leer & optimaliseer

Maak gebruik van de data die je terug krijgt uit je campagnes. Optimaliseer niet alleen je campagne maar ook je video. Tegenwoordig krijg je binnen de platforms handige informatie over het kijkgedrag van de video. Staar je dus niet blind op het campagneresultaat onder aan de streep, heb ook aandacht voor de video die je inzet. Misschien dat een simpele aanpassing in je video al een verbetering oplevert die je niet in je campagne targeting had kunnen realiseren.

 

Aan de slag!

Meer weten over een effectieve inzet van online video advertising? Of vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem contact met ons op en we helpen je graag.