5 tips voor local SEO

Voor veel bedrijven is de lokale vindbaarheid een belangrijkere factor dan de nationale vindbaarheid. Heb jij een fysieke winkel zoals een kledingzaak of heeft jouw bedrijfsketen meerdere vestigingen? Dan zou dit ook weleens voor jouw bedrijf kunnen gelden! Voor alle bedrijven met fysieke locaties die zich (ook) richten op regionale bezoekers is local SEO een belangrijk onderdeel van zijn online vindbaarheid.

 

Waarom focussen op lokale vindbaarheid?

Lokale SEO wordt steeds belangrijker en steeds meer bedrijven gaan zich hiermee bezig houden. Dit is niet zo gek, aangezien meer dan 46% van de zoekopdrachten in Google een lokale intentie heeft. Daarnaast hebben lokale zoekopdrachten een ontzettend hoog conversieratio ten opzichte van niet-lokale zoekopdrachten.

Local SEO is een vak apart. De spelregels, ofwel ranking factors, kunnen verschillen per locatie en per branche. Daarnaast zijn deze ranking factors continu in beweging. Doordat steeds meer bedrijven zich focussen op local SEO, wordt het ook steeds moeilijker om lokaal goed gevonden te worden. Hierbij onze 5 tips voor lokale SEO in 2020:

 

Tip 1: Google My Business volledig up-to-date

Zorg dat je Google My Business listing volledig en up-to-date is. Je bedrijfsnaam, complete adresgegevens, openingstijden en afbeeldingen moeten hier minimaal gevuld zijn. Kies daarnaast ook een strategisch en passende GMB-categorie. Worden er (negatieve) reviews geplaatst of vragen gesteld? Beantwoord deze in je GMB-account!

 

 

Tip 2: maak gebruik van GMB-posts

Wil je extra opvallen naast je concurrenten? Maak gebruik van Google My Business-posts. Met deze gratis functionaliteit, die geplaatst wordt in je GMB bedrijfsvermelding, kun je toffe content onder de aandacht brengen door middel van een afbeelding, tekst, CTA en URL. Publiceer hier bijvoorbeeld je laatste blog of nieuwsbrief, productfolder of een evenement dat je organiseert. Vergeet niet een call-to-action toe te voegen, hiermee stuur je de bezoeker direct door naar de bijbehorende landingspagina.

 

 

Tip 3: local linkbuilding

Backlinks zijn een belangrijke local ranking factor. Het is niet alleen belangrijk dat deze backlinks relevant zijn en meerwaarde bieden aan potentiële bezoekers, maar ook dat deze een lokaal karakter hebben. Wat er dan weer niet toe doet is of deze backlinks follow/nofollow zijn en de bijbehorende linkmetrics hebben ook weinig toegevoegde waarde.

 

Tip 4: schrijf gerichte content

De content op de pagina waarop je je richt op je fysieke bedrijf dient te gaan over je bedrijf en over de omgeving waar je bedrijf gevestigd is. Maar dit is niet voldoende. Zorg voor rijke en supergoede content waarin je toelicht wat jouw bedrijf uniek maakt. Werkt deze content ook op een andere site als je de bedrijfsnaam en vestigingsplaats aan zou passen? Dan is deze niet goed genoeg.

 

Tip 5: boost bezoeken aan je fysieke bedrijf

Boost bezoeken aan je fysieke bedrijf of winkel door middel van bijvoorbeeld speciale evenementen. Google trackt namelijk de locatie op apparaten die gebruik maken van Google/Apple maps en meet hiermee het aantal bezoeken en/of de frequentie van herhaalbezoeken van een of meerdere individuen. Op basis hiervan wordt de kwaliteit van de bezoeken en de populariteit van die fysieke locaties bepaald aan de hand van de hieruit voortkomende Quality Visit Scores, wat weer een lokale ranking factor is.

 

Iri de Ruijter

Iri de Ruijter is sinds februari 2018 werkzaam als SEO consultant bij RIFF Online Marketing en maakt deel uit van het E-Commerce team. Ze wordt dan ook enthousiast van het analyseren, optimaliseren en uitwerken van uitgebreide websitestructuren. Daarnaast helpt Iri haar klanten onder andere met SEO migraties, content advies en het opsporen en oplossen van SEO-technische issues.

Meer weten over lokale vindbaarheid?

Hopelijk heb je met het lezen van dit artikel wat handige tips en richtlijnen opgedaan voor het verbeteren van je lokale vindbaarheid in 2020. Onze tips zijn voortgekomen uit de ervaring en de kennis die wij, met vallen en opstaan, de afgelopen jaren hebben opgedaan. Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of heb je hulp nodig met de lokale vindbaarheid van jouw bedrijf? Wij staan voor je klaar!