6 tips om je online PR-outreach te laten slagen

Steeds vaker wordt online PR ingezet als onderdeel van online marketing. Online PR kan naast het verhogen van de naamsbekendheid ook bijdragen aan het ‘natuurlijk’ verkrijgen van backlinks. Het is daarbij van belang dat je content creëert die mensen graag willen delen. Vervolgens is de uitdaging om ervoor te zorgen dat de content wordt opgepikt door bijvoorbeeld de pers. Het is zeker niet makkelijk, maar als je aanpak eenmaal slaagt dan kan dit mooie resultaten opleveren! Tijdens BrightonSEO kwam dit onderwerp in verschillende sessies aan bod. Wij hebben de 6 beste tips voor jou op een rijtje gezet.

 

1. Creëer content waar journalisten naar willen linken

Laat je creatieve brein werken en bedenk content die mensen willen lezen. Feiten, onderzoeken of opvallende krantenkoppen doen het goed. Zo bracht een vacature voor “het zomer-lang testen van hot tubs en infinity pools” meer dan 160 ‘natuurlijke’ links op. Ook zorgde dit voor een grote stijging in organisch verkeer en volgers op social media. Opvallende quotes zoals “1 op de 3 studenten wisselt zijn ondergoed één keer in de drie dagen” doen het ook vaak goed. Door het uitvoeren van een klein onderzoek kun je al tot goede content komen voor online PR.

 

2. Trek aandacht

Topjournalisten kunnen wel honderden e-mails per dag krijgen. Hoe zorg je er dan voor dat juist jouw e-mail wordt geopend en opgepakt? Opvallen begint bij de titel. Springt deze er niet uit, dan heb je kans om direct in de prullenbak te verdwijnen. Voeg altijd een embedded afbeelding toe aan het begin van de body van de mail om de aandacht te trekken. Zorg ook dat je jouw URL in de e-mail verwerkt. En niet te vergeten: maak het zo makkelijk mogelijk voor journalisten door in de body van de e-mail het volledige artikel en informatie te zetten. Journalisten kunnen op deze manier makkelijk de content plaatsen.

 

3. Timing

Als je wil opvallen tussen vele e-mails is het handig om rekening te houden met het tijdstip waarop je content verstuurt. Het zou mooi zijn als je e-mail bovenaan staat wanneer journalisten hun mailbox openen. Zo kan het slim zijn om je e-mail vroeg in de ochtend te sturen, zodat
het oog direct valt op jouw e-mail. Een handige tool hiervoor is Buzzstream. Hiermee je e-mails inplannen, templates maken, targets zoeken en de response bijhouden.

 

4. Voorkom dat mails in de spambox terecht komen

Als je mail niet eens in de inbox van de ontvanger terecht komt, doe je sowieso al niet mee. Veel bedrijven hebben beveiligingsinstellingen waardoor e-mails met grote bijlagen geblokt worden. Uiteraard wil je afbeeldingen, video’s of data meesturen, maar doe dit dan door een link te delen in de e-mail zelf. Dit kan door middel van een link naar Dropbox waar de media te vinden is.

 

5. Speel in op actualiteiten

Houd rekening met wat gaande is in het nieuws. Bij een grote ramp zal voornamelijk de focus daarop liggen. Op dit soort momenten zou je met content op deze actualiteiten kunnen inspelen. Denk bijvoorbeeld aan een onderzoek waarbij je naar de mening vraagt rondom deze ramp. Je maakt content direct relevant door in de eerste zinnen het onderwerp te benoemen. Bekijk voor inspiratie bijvoorbeeld de voorpagina’s van kranten.

 

6. Zorg voor een internationale invalshoek

In Nederland liggen veel kansen voor contentverspreiding, maar nog beter zou het zijn als je content ook internationaal wordt opgepakt. Zo werd bijvoorbeeld een artikel met de kop “You can now hire a Harry Potter-themed tutor to help your child get ahead in class” internationaal door media gedeeld. Als je dan toch aan de slag gaat, denk groots!

 

Sofie Veeger

Sofie werkt als SEO consultant bij RIFF en geeft advies aan zowel leadgeneratie als e-commerce klanten. Deze combinatie zorgt ervoor dat ze altijd weer met interessante uitdagingen te maken krijgt. Sofie krijgt energie van een goede samenwerking met klanten en collega’s. Samen kom je nou eenmaal tot het beste resultaat!

Online PR inzetten om je naamsbekendheid te vergroten?

Aan de slag met online PR maar geen idee hoe te beginnen? Neem dan contact op, zodat we samen jouw online PR-strategie tot een succes kunnen maken. Ons team kan je op weg helpen bij het bepalen van strategie, uitvoering en/of workshops.