BrightonSEO 2019 - Verslag & insights

Bij RIFF Digital Marketing streven wij ernaar om onze kennis up-to-date te houden, zodat wij onze klanten van het nieuwste en meest relevante advies kunnen voorzien. Elk jaar gaan er weer enkele SEO-consultants van RIFF naar (o.a.) het grootste SEO-kennisevent van Europa: BrightonSEO. Dit jaar ging Quinty Smits, één van onze SEO consultants. In deze blog doet zij haar verslag.

 

Training

BrightonSEO vond plaats op 12 en 13 september, waarvan de eerste dag bestond uit een vooraf gekozen training. Ik koos ervoor om naar de training van Linkbuilding & Outreach te gaan. Waarom ik voor deze training heb gekozen? Voor de SEO-consultants van RIFF is linkbuilding één van de dagelijkse werkzaamheden die wij voor onze klanten uitvoeren. Qua werkwijze en de gebruikte tools bood de training weinig extra’s bovenop de al bij RIFF aanwezige kennis, maar het gaf mij wél een extra bevestiging van het grote belang van deze linkbuilding-methodiek van linkbuilding. Iets waar we nu al vol op in zetten, maar wat naar mijn idee nóg beter kan.

 

Neem als voorbeeld ons werk bij beperktere budgetten. Het is lastig om in korte tijd en weinig kwalitatieve links te verzamelen. Juist voor deze klanten komt het accent teveel te liggen bij basis-startpaginalinks. Zonde, omdat we wel degelijk zien dat het zijn vruchten afwerpt. Daarnaast speelt al jaren de vraag hoe lang Google nog de waarde blijft zien van dit soort backlinks. Wij willen onze klanten steeds bewuster maken van het feit dat juist de kwalitatieve links steeds belangrijker worden, waarbij contentcreatie een belangrijke rol speelt. Ons team zet nu al op een andere linkbuilding-strategie die op de lange termijn meer effect zal hebben, in samenwerking met andere specialismen. Leuk detail: ook in de training wordt er gesproken over een geheel nieuw team binnen een bedrijf dat de rol van outreach linkbuilding (linkbuilding via PR) zal vervullen. Dit team bestaat uit een SEO-consultant, een onderzoeker en een contentspecialist. De SEO-consultant en contentspecialist waren bij RIFF al aangehaakt, en dat stukje onderzoek kunnen wij in samenwerking met onze klant ook goed opvangen.

 

Conferentie

Op vrijdag vond de conferentie plaats waar we de keuze moesten maken tussen verschillende sessies. We hebben ons over de verschillende sessies verdeeld om samen zoveel mogelijk kennis op te doen. Elke sessie bestond uit drie sprekers die elk ongeveer 20 tot 30 minuten vertelde over de belangrijkste punten. Door de korte spreektijd en de vele slides per spreker had ik soms het gevoel dat er meer uitgehaald had kunnen worden, maar gaf het mij alsnog voldoende besef over hetgeen wat we al goed doen binnen de organisatie en waar we meer de focus op kunnen leggen.

 

Onze vervolgstappen

Met de klanten die willen inzetten op kwalitatieve backlinks zullen we de eerste stappen zetten tot een strategie van meer kwalitatieve content, om meer naamsbekendheid, relevant verkeer, én een stijging van de domeinwaarde te realiseren. Deze resultaten zullen we delen in cases, zodat ook andere bedrijven het belang en bereik van deze strategie gaan inzien. Daarnaast ga ik de komende maanden de volgende belangrijke inzichten op het gebied van optimalisatie (naast PR linkbuilding) meegeven aan mijn klanten:

 

Structured data

Structured data helpt Google bij het definiëren van de informatie op jouw website en dus goed kan beoordelen. Structured data kan de kans vergroten dat de informatie middels een feature of rich snipper vertoond wordt in de zoekresultaten. Binnen het team weten we het belang van structured data, echter passen we het slechts op een aantal onderdelen toe. Er zijn inmiddels 30 onderdelen van structured data die kunnen worden ingezet voor websites, maar niet elk onderdeel is geschikt voor elk bedrijf.

 

Ik ga me de komende tijd bijvoorbeeld meer bezig houden met de structured data van FAQ-pagina’s van mijn klanten en how-to-blogs/artikelen. Daarnaast ga ik de hele structured data-lijst uitpluizen en kijken wat relevante toevoegingen zijn voor elk van mijn klanten. Nu weet ik ook dat er een schema mark-up is voor medical pages, wat interessant kan zijn voor websites die zijn getroffen door de Medic update (ook wel E-A-T update) van augustus afgelopen jaar.

 

Content

Het belang van content dat aansluit op je doelgroep klinkt als heel vanzelfsprekend. Toch komt het besef van wat je overbrengt op de bezoeker pas écht als bepaalde informatie op een site hardop wordt voorgelezen. Vaak is dit dan helemaal niet ingestoken op human-first. In één van de Keynotes van de sessie User’s first, zijn tien tips gegeven voor het schrijven van content dat inspeelt op de emotie van de lezer. Klinkt inderdaad vanzelfsprekend, toch? Echter, als je deze tips naar enkele teksten van websites legt zal je zien dat er nog verrassend veel te winnen valt.

  1. Wees beschrijvend en plezierig met de inhoud die je schrijft.
  2. Breng emotie naar de inhoud die je schrijft.
  3. Denk eerst na over de uitdagingen en behoeften van je publiek, voordat je uitzendt wat je doet.
  4. Denk na over context en impact in plaats van alleen feiten uit te leggen.
  5. Overweeg hoe je visuele, auditieve en kinesthetische taal kunt gebruiken.
  6. Zorg ervoor dat je de juiste balans vindt tussen het leveren van human-first-content en de juiste signalen voor Google.
  7. Vergeet niet dat je door content het gedrag van je gebruikers kunt beïnvloeden.

 

Al met al dus een geslaagd weekend met nog een extra dagje Londen erachteraan geplakt. Helaas waren er geen kaarten meer beschikbaar voor de Deepcrawl borrel, maar die houden we tegoed voor de volgende keer!

 

Quinty Smits
Over de auteur

Quinty Smits is SEO-specialiste binnen het team van RIFF ‘s-Hertogenbosch. Ze is begonnen in april 2018, en maakt deel uit van het enthousiaste en professionele team Leadgen. Ze helpt onze klanten onder andere met content optimalisatie, linkbuilding en websitemigraties, maar ook voor Pinterest- en Youtube optimalisaties kun je bij haar terecht.

Meer weten?

Benieuwd naar wat er meer op BrightonSEO besproken is? Bekijk dan de slides op Sitevisability.co.uk, of lees onze blog met de 6 tips over hoe je PR-outreach kan laten slagen.