De 6 principes van Cialdini om je SEO-strategie te optimaliseren

Mede door de sterke groei van e-commerce de laatste jaren is Dr. Robert Cialdini voor velen geen onbekende meer. Cialdini, de auteur van het boek ‘Influence: The Psychology of Persuasion’, heeft zes principes ontwikkeld waarmee online strategieën geoptimaliseerd kunnen worden. Aan de hand van verschillende praktijkvoorbeelden worden de toepassingsmogelijkheden voor een SEO (Search Engine Optimization) strategie besproken.

De zes principes zijn:

  • Wederkerigheid (reciprocity)
  • Toewijding en consistentie (commitment & consistency)
  • Sociale bevestiging (social proof)
  • Sympathie (liking)
  • Autoriteit (authority)
  • Schaarsheid (scarcity)

 

1.     Wederkerigheid (reciprocity)

Wederkerigheid komt neer op het principe van geven en nemen: wanneer jij een andere persoon iets geeft, zal diegene proberen om er iets voor terug te geven. Op het gebied van zoekmachine optimalisatie komt dit principe terug bij het uitvoeren van linkmanagement. Linkmanagement draait om het verhogen van de linkpopulariteit van een website door veel relevante links te verkrijgen. Door de Google Penguin-update is het belangrijk geworden om te zorgen voor kwalitatief waardige links, maar hoe kom je hieraan? Het is mogelijk om iets origineels weg te geven in ruil voor een link op een kwalitatieve website. Voorbeelden van mogelijk weg te geven producten/diensten:

  • Een sample van je product
  • Promotie van de ander via social media
  • Een vooraf geplaatste link naar de ander
  • Een waardevol advies vanuit je eigen expertise

Kortom: help anderen en overtuig diegene dat ze jou moeten helpen!

 

2.     Toewijding en consistentie (commitment & consistency)

Mensen verlangen naar consistentie in het dagelijks leven. Wanneer iemand zich ergens aan bindt dan wil diegene dit ook graag consistent doorvoeren. Een goed voorbeeld van dit principe is het feit dat, op het moment dat iemand de Facebook-pagina van een bedrijf of organisatie leuk vindt, de kans groter is dat diegene consistent de pagina bezoekt en producten of diensten afneemt. Tevens zullen zij eerder geneigd zijn om je berichten te delen met anderen.

Hoewel de invloed van social media op de rankings van websites steeds belangrijk wordt, is de directe relatie tussen SEO en social media lastig vast te stellen. Google voert veel experimenten uit met de rankings van social media. De invloed van Google+ bijvoorbeeld is de laatste tijd al sterk gegroeid. Daarom is het zeker verstandig om gebruik te maken van social media, al is het alleen voor brand awareness en, indien mogelijk, SERP (Search Engine Result Page) dominantie. Tip:  probeer wel consistent te zijn in de boodschap die je verspreidt via de verschillende kanalen.

 

3.     Sociale bevestiging (social proof)

Op het moment dat mensen op straat ergens naar aan het kijken zijn, zul ook jij nieuwsgierig worden en erbij gaan staan. Kortom: als meer mensen het doen dan moet jij het ook doen. Tegenwoordig maken websites veel gebruik van termen als ’99 mensen gingen je voor’ of ‘dit product is al 435 keer verkocht’. Met het feit dat meerdere mensen je voor gingen is de kans groter dat je zelf ook tot kopen overgaat. Tevens is de invloed van reviews en ratings de laatste tijd steeds belangrijker geworden voor SEO. Reviews, oftewel user generated content, zorgen voor extra en continu verse content en zodoende voor een verhoogde relevantie van pagina’s voor zoekmachines. Tip: maak het voor bezoekers eenvoudig en aantrekkelijk om beoordelingen achter te laten.

 

sociale bevestiging

 

4.     Sympathie (liking)

Mensen doen zaken met mensen die zij kennen, vertrouwen en mogen. Van deze mensen zullen ze dus eerder aanbevelingen aannemen. Het is dus belangrijk om bezoekers de mogelijkheid te geven om hun aankopen en diensten met anderen te delen.

Veel websites passen op dit moment de social sharing buttons toe om ervoor te zorgen dat bezoekers vrienden gaan tippen (tell a friend). Op het moment dat iemand die je kent een bepaald product aanbeveelt via social media ben je eerder geneigd om het product te bekijken en wellicht te kopen. Het bijna klassieke voorbeeld van dit principe wordt bijvoorbeeld door deze beursorganisatie gebruikt:

 

Tell-a-friend

 

Zoals te zien is in bovenstaande afbeelding wordt er actief gevraagd of de bezoeker het net gekochte product wil delen via social media. Tip: geef bezoekers de mogelijkheid om hun aankoop/ervaringen te delen via social media.

 

5. Autoriteit (authority)

Voor websites is het belangrijk om vertrouwen uit te stralen. Cialdini geeft aan dat dit goed te bewerkstelligen is door gebruik te maken van experts en erkende keurmerken, aangezien bezoekers dan eerder geneigd zijn om een aankoop te doen.

 

keurmerken

 

Op SEO-gebied is het een goed idee om in contact te komen met experts of belangrijke personen in je branche. Vraag deze mensen of ze je website willen promoten en biedt ze een tegenprestatie. Zie het eerste principe (wederkerigheid) waarin enkele manieren genoemd staan om mensen te overtuigen jou te helpen met de promotie van je website. Tevens kun je gebruik maken van keurmerken en badges, dit straalt vertrouwen uit en kan bezoekers ervan overtuigen om je website te promoten.

 

6. Schaarste (scarcity)

Dit principe gaat in op het beperkt aanbieden van een dienst of product. Mensen zijn geneigd om eerder over te gaan tot actie op het moment dat er maar een beperkt aantal beschikbaar zijn.

 

schaarste

 

Veel websites passen dit toe op het aantal producten door aan te geven dat er nog maar een beperkt aantal producten aanwezig is. Ook kunnen er extra dimensies aan deze schaarste worden gegeven door ook nog eens aan te geven dat er naast jou nog enkele mensen naar hetzelfde product kijken en dat er zojuist nog een verkocht is. Booking.com gebruikt het schaarste principe perfect door de genoemde punten alle drie tegelijk te gebruiken (zie voorbeeld hiernaast).

 

Conclusie

Gebruik de principes van Cialdini om je SEO-strategie te optimaliseren.  Ik raad het iedereen aan om het boek van Cialdini te lezen om erachter te komen hoe je de principes kan inzetten voor je eigen website of het dagelijks leven!

Wil je meer weten over je je SEO perfect kan afstemmen op je doelgroep?

Neem dan gerust contact op met ons. Houd onze blog in de gaten voor meer interessante artikelen over alles wat met online marketing te maken heeft.