Internationale SEO, wat komt daar allemaal bij kijken?

Een tijdje geleden bezocht ik, samen met mijn collega Esther, BrightonSEO, een eendaags zoekmachinemarketing-congres in Brighton (Engeland). Behalve dat het natuurlijk heel gezellig was, was het ook ontzettend leerzaam. Op het congres volgden we verschillende interessante sessies waaronder Technical SEO in the Real World (Barry Adams), SEO Without Traffic (Hannah Thorpe) en Marketing in the AI-Era of Search: Your Guide to Creating Exceptional Customer Experiences (Purna Virji).

 

International SEO training Brighton SEO

Voorafgaand aan het congres volgden we beiden een interessante training. Ik nam zelf deel aan de International SEO Training, gegeven door Kezia Bibby (Senior client manager – Oban International) en Benjamin Clarke (SEO strategist – Oban International). Tijdens deze training werden we meegenomen in de belangrijkste criteria, strategieën, tactieken en hulpmiddelen die nodig zijn om succesvol te zijn in internationale SEO-projecten. Kan dit voor jouw website ook interessant zijn? Lees dan vooral verder!

 

Internationale zichtbaarheid

Begin altijd met een grondig onderzoek naar je huidige internationale zichtbaarheid, vindbaarheid, verkeer en resultaten. Bekijk welke andere landen en talen voor je huidige organische zichtbaarheid en verkeer zorgen en hoe dit zich per land/taal onderscheidt. Kijk daarnaast ook naar het verschil in doorklikpercentage en conversies en onderzoek welke pagina’s en zoekwoorden voor het meeste verkeer zorgen.

 

iri-internationale-seo-2

 

De juiste websitestructuur

Een goede websitestructuur is erg belangrijk wanneer je internationaal gevonden wilt worden. Er zijn verschillende mogelijkheden. Heb je een multiregionale website (die zich op verschillende landen richt)? Kies dan voor ccTLD’s (landspecifieke domeinen), subdirectories of subdomeinen, waarbij ccTLD’s de voorkeur hebben omdat deze duidelijk aangeven welk land getarget moet worden. Heb je een meertalige website (die zich op verschillende talen richt)? Kies dan voor subdirectories of subdomeinen. Vaak wordt gekozen voor subdirectories, omdat deze eenvoudig te implementeren en onderhouden zijn. Kies in ieder geval niet voor een url-structuur die gebruik maakt van parameters, dit wordt door Google zelf ook afgeraden!

 

iri-internationale-seo-3

Bron: Google.com

 

Taal

Het lijkt misschien heel vanzelfsprekend, maar het is verstandig om je website aan te bieden in de taal van het land waarop je gevonden wilt worden. Niet alleen vanwege de vindbaarheid, maar ook vanwege de gebruiksvriendelijkheid.

Je teksten zullen dus vertaald moeten worden. Hoe je dit ook wilt gaan doen, gebruik hier zeker geen Google Translate voor! Heb je ook collega’s of werknemers die de taal spreken die je aan wilt bieden? Laat hen helpen met het vertalen van je teksten. Als dit geen optie is, kun je ook gebruik maken van een vertaalbureau, maar laat de vertaalde teksten wel even checken op kwaliteit.

Daarnaast is enkel vertalen vaak niet genoeg. Het kan zijn dat de teksten aangepast moeten worden op basis van onder andere het zoekwoordenonderzoek, leverings- en retourvoorwaarden, je productaanbod, de lokale wetgeving en de manier waarop gebruikers in die markt de taal gebruiken.

Zorg er ook voor dat je website technisch in orde is door gebruik te maken van Hreflang tags. Dit helpt Google begrijpen in welke taal de webshop getoond moet worden en onderscheid te maken tussen bijvoorbeeld Franstalige pagina’s gericht op Frankrijk en Zwitserland.

 

Internationaal zoekwoordenonderzoek

Daarnaast wil je ook het zoekwoordenonderzoek op de juiste manier uitvoeren. Voor een internationaal zoekwoordenonderzoek is het één-op-één vertalen van zoekwoorden die in Nederland veel opleveren niet voldoende. Dit zijn niet direct de juiste zoektermen in andere talen. In ieder land en in iedere taal wordt op een andere manier gezocht en je hebt iemand nodig die deze lokale markt begrijpt en weet hoe mensen hier voor een bepaalde dienst, product of oplossing zoeken.

 

Internationale betaalmethoden

De aangeboden betaalmethoden op je webshop zijn een belangrijke factor voor het succes van je webshop. De bezoeker zal natuurlijk sneller overgaan tot een online aankoop als hij hiervoor gebruik kan maken van de gewenste online betaalmethode. Per land kunnen de gebruikte betaalmethoden erg verschillen. Het is verstandig om goed onderzoek te doen naar welke betaalmethode populair is binnen de markt waar je je op wilt richten.

Voor Nederlandse webshops is iDeal bijvoorbeeld een populaire betaalmethode, maar in bijvoorbeeld België wordt deze betaalmethode nauwelijks gebruikt, zij rekenen bij voorkeur af via Bancontact, dat enigszins vergelijkbaar is met iDeal. Wereldwijd zijn het online betalen met een creditcard of PayPal veelgebruikte methoden, waardoor het erg interessant kan zijn om ook deze manieren van betalen aan te bieden wanneer je ook buiten Nederland met je webshop actief bent.

 

Zoekmachines wereldwijd: méér dan alleen Google

In Nederland houden we ons voornamelijk bezig met zoekmachineoptimalisatie voor Google, omdat dat hier de meest gebruikte zoekmachine is, maar dat is niet in alle landen zo! Zo is in Rusland en veel Oost-Europese landen Yandex de meest gebruikte zoekmachine.. In China is dit de zoekmachine Baidu, Google wordt hier zelfs geblokkeerd. Houd dus rekening met eventuele andere zoekmachines die populair kunnen zijn en optimaliseer ook volgens de richtlijnen van deze zoekmachines.

 

iri-internationale-seo-4

Bron: Oban International – International SEO Training Brighton SEO

 

Social media verschillen per land

In Nederland maken we op dit moment veel gebruik van social media-platformen als Facebook, LinkedIn en Instagram, maar in andere landen kunnen andere platformen populair zijn. Daarnaast kunnen er ook verschillen zijn in hoe social media gebruikt wordt, waar social media voor gebruikt wordt, met welke frequentie en hoe men zich gedraagt op deze platformen. Voordat je een social media strategie (per platform) uitrolt, dien je dus eerst onderzoek te doen naar de gebruikte platformen en de manier waarop deze door jouw doelgroep gebruikt worden.

 

Meer weten over internationale SEO?

Er komt veel kijken bij internationale SEO en het is belangrijk hier vooraf goed over na te denken en grondig onderzoek te doen. Wil jij uitbreiden naar andere landen? Doe dit op een tempo dat past bij jouw bedrijf. Dus rol niet alle landen in één keer half uit, maar zorg ervoor dat dit voor een of een klein aantal landen meteen goed gebeurt.

Contact

Meer weten over internationale SEO? Neem dan contact op met jouw SEO-specialist en kijk op het RIFF blog voor meer actueel online marketing-nieuws.

Iri de Ruijter
Over de auteur

Iri de Ruijter is sinds februari 2018 werkzaam als SEO consultant bij RIFF Online Marketing en maakt deel uit van het E-Commerce team. Ze wordt dan ook enthousiast van het analyseren, optimaliseren en uitwerken van uitgebreide websitestructuren. Daarnaast helpt Iri haar klanten onder andere met SEO migraties, content advies en het opsporen en oplossen van SEO-technische issues.