Nieuwe Bèta Versie van Search Console

Eindelijk, hij is er! De bèta versie van Google Search Console. In Amerika was deze bèta versie al een tijdje beschikbaar en is nu ook in Nederland beschikbaar. Nog niet alle accounts hebben toegang tot deze versie, maar de geselecteerde accounts kunnen de nieuwe versie van Search Console proberen door op de link in Search Console te klikken. Dit zal de komende tijd voor alle accounts uitgerold gaan worden.

 

Wat is er nieuw in de Search Console Bèta?

Naast een compleet nieuwe interface met fancy grafieken zijn er ook een aantal nieuwe features. Één van de grootste en handigste features van de nieuwe versie is de mogelijkheid om tot 12 maanden data te kunnen bekijken. Voorheen was dit slechts 90 dagen. De nieuwe interface is weer even wennen, en even zoeken waar alles te vinden is. Het lijkt ook erg op de nieuwe AdWords interface die recent gelanceerd is. Volgends diverse screenshots van onze Amerikaanse collega SEO’s zijn hier nog niet alle functies beschikbaar.

 

 

Indexdekking rapport

Een andere nieuwe functie in de nieuwe versie van Search Console is indexdekking. In deze grafiek kan je zien hoeveel termen in de index opgenomen zijn, hoeveel er uitgesloten zijn van indexatie en of er pagina’s met fouten of waarschuwingen zijn. Ook kan je deze data afzetten tegen het aantal vertoningen. Onder dit overzicht zijn alle statussen los opvraagbaar. Door op een van deze statussen te klikken komt er een overzicht naar voren met alle pagina’s die aan deze voorwaarden voldoen. Wat opvalt is dat de URL’s die niet geïndexeerd zijn door bijvoorbeeld een 404-fout niet meer als “gecorrigeerd” te melden zijn. Het lijkt er dus op dat Google zelf gaat beslissen zodra een fout opgelost is.

 

 

Filteren op sitemap

De meeste data is op dit moment ook te filteren op XML sitemap. Zo kan je zien of de fouten door een crawl komen of uit een zelf ingediende sitemap, en ook in welke sitemap deze fouten zich precies voordoen. De mogelijkheid om meerdere sitemaps toe te voegen was er al, maar nu kan er ook gefilterd worden per sitemap.

 

De nieuwe versie van Google Search Console is nog niet voor iedereen beschikbaar, maar doe er je voordeel mee zodra het ook voor jou beschikbaar is. De inzichten die we uit deze nieuwe data kunnen halen zullen zorgen voor een nog betere SEO optimalisatie en uiteindelijk een nog betere website.

Aan de slag!

Wil je aan de slag met de Search Console Bèta versie of heb je hulp nodig bij het inrichten? Neem dan contact met ons op en wij zullen je verder op weg helpen!

Nick-de-Reuver1
Over de auteur
In 2017 is Nick de Reuver begonnen bij RIFF als junior SEO specialist. Inmiddels stuurt hij het SEO team aan als Head of SEO en is hij dagelijks met zijn passie voor online marketing bezig. Zijn focus ligt voornamelijk op SEO techniek en strategie.