SEO update: sterke daling featured snippets

Wat is er met de featured snippets gebeurd? 

Bij onze wekelijkse check van de rankings en featured snippets van een van onze klanten zagen we dat er van de 13 featured snippets nog maar 2 over waren. Een snelle rondvraag onder collega’s bevestigde dit beeld. Ook bij andere klanten is het aantal featured snippets flink gedaald. Een snelle check bevestigt ons vermoeden. Google lijkt ongeveer 14% van alle featured snippets te hebben verwijderd op 3 februari. Van alle zoekopdrachten had iets meer dan 14% een featured snippet, dit is in 1 dag gedaald naar iets boven 12%. Daarom een korte update over deze ontwikkeling. 

 

geoblocking

Bron: mozcast.com 

 

 

Vreemde ontwikkeling 

Een week geleden publiceerde Google zelf nog een artikel over de featured snippets. Nu schrappen ze een groot deel van de featured snippets. Of er een verband ligt tussen de blogpost van Google en de recente daling is lastig te zeggen. Maar verdacht is het wel!   

 

 

Goed nieuws of slecht nieuws?

Helaas is het lastig te zeggen of dit voor SEO goed of slecht nieuws is. Google heeft de CTR van de featured snippets nooit inzichtelijk gemaakt. En een featured snippet van een concurrent drukt jouw organische resultaten natuurlijk naar beneden. Het kan zijn dat dit een test is van Google om te kijken wat het gevolg is van deze aanpassingen.  

Omdat Google Search Console altijd een paar dagen achter loopt hebben we pas een paar dagen data om een vergelijking mee te maken. Dat is helaas te weinig om een conclusie uit te trekken of dit een positieve of negatieve SEO-ontwikkeling is. Maar we houden het in de gaten. 

 

 

Invloed op de rankings? 

Deze ontwikkeling lijkt geen invloed te hebben op de rankings. De termen die we monitoren laten in ieder geval geen fluctuaties zien op ranking. De positie op de pagina van de organische resultaten schuift natuurlijk wel een stukje omhoog als de featured snippet wegvaltDe een z’n dood is de ander z’n brood zullen we maar zeggen. 

Aan de slag!

Wil je op de hoogte blijven van de verdere ontwikkeling? Check dan regelmatig ons online marketing blog of neem vrijblijvend contact op met een SEO specialist. We vertellen je er graag alles over. 

Nick-de-Reuver1
Over de auteur

In 2017 is Nick de Reuver begonnen bij RIFF als junior SEO specialist. Inmiddels stuurt hij het SEO team aan als Head of SEO en is hij dagelijks met zijn passie voor online marketing bezig. Zijn focus ligt voornamelijk op SEO techniek en strategie.