YouTube SEO handleiding: zo pas je het toe

Met YouTube als tweede grootste zoekmachine ter wereld is het gebruik van video onmisbaar is in de marketingstrategie van jouw bedrijf. Net als dat we in Google pagina’s kunnen optimaliseren om organisch hoger te ranken, bestaat er ook SEO voor YouTube. In dit artikel gaan we in op het extern hosten van video’s en video SEO. We laten jou zien hoe jij het beste jouw video’s kan optimaliseren voor YouTube en waar YouTube op let bij de prioritering van de video’s in de zoekresultaten. Deze praktische tips kun je vervolgens direct toepassen op het YouTube-kanaal van jouw bedrijf. Zo zijn jouw video’s straks geoptimaliseerd voor SEO en kun je ze dus bovenaan in de zoekresultaten van YouTube terugvinden.

 

1. Voordelen video hosten op YouTube

Het hosten van je video’s online biedt veel voordelen:

 • Goedkoper – Om een video te plaatsen op een extern domein is geen dure webdeveloper nodig. Dit kun jij helemaal zelf door middel van een YouTube account.
 • Nooit te weinig bandbreedte – Iedere keer wanneer een bezoeker een video bekijkt neemt hij bandbreedte in beslag. Dat kan bij te weinig bandbreedte voor problemen zorgen. Externe kanalen hebben daar geen last van.
 • Kleine bestanden – het grote voordeel van externe domeinen is dat zij als geen ander weten hoe je video’s tot kleine bestandsgrootte kunt omzetten.
 • Altijd het juiste device-formaat – verschillende browsers en devices gebruiken verschillende bestandsformaten. Ook hier zijn externe sites erg sterk in.
 • ‘Sociaal’ verkeer – Een eerder voorbeeld gaf aan dat gebruikers gemakkelijk afgeleid zijn op een externe website. Dat kan ook in het voordeel werken wanneer gebruikers ‘per toeval’ op je video klikken.
 • Gebruiksvriendelijk – De meeste externe domeinen maken het mogelijk om je kanaal te customizen waardoor een video of kanaal de huisstijl kunnen behouden.
 • Comments – Het is gemakkelijker om op externe platforms commentaren achter te laten.

 

2. Content optimalisatie voor YouTube SEO

Veel bedrijven maken al gebruik van het videokanaal YouTube om hun video’s een platform te bieden. Het onderstaande advies gaat over content-optimalisatie van dit kanaal als onderdeel van video SEO.

 

Zoekwoordonderzoek YouTube naar video zoekwoorden

Vergroot de kans om in de zoekresultaten te verschijnen en target de video op video zoekwoorden. Video keywords zijn zoekwoorden waar Google al videocontent toont in de zoekresultaten. Staat er geen video op de eerste pagina van de zoekresultaten dan is de kans kleiner dat een video gaat ranken. Een tip om video keywords te vinden is door gebruik te maken van de YouTube suggest. Door jouw belangrijkste zoekwoorden in de zoekbalk van YouTube in te voeren, verschijnen er allerlei zoeksuggesties van termen waar regelmatig op gezocht wordt door gebruikers.

 

Video-handleiding-youtube

 

Mocht je de tool Ahrefs gebruiken, dan is het tegenwoordig ook mogelijk om zoekvolumes uit YouTube uit te draaien. De data hiervan is nog enigszins beperkt, maar het geeft al meer informatie over het gemiddeld aantal zoekopdrachten in YouTube.

Over het algemeen maakt YouTube gebruik van de volgende zoekwoordthema’s. Bedenk dus goed of deze thema’s aansluiten bij je doelgroep en de producten of diensten die je bedrijf levert.

 • Instructie zoekwoorden (“hoe plak ik een band”)
 • Review zoekwoorden (“Samsung S7 review”)
 • Tutorials (“hoe strik ik een stropdas”)
 • Alles wat met fitness of sport te maken heeft (“5 minuten buikspieroefeningen”)

Zorg daarnaast dat de zoekwoorden ook letterlijk terugkomen in de video. Maakt de video gebruik van een spreker, zorg dan dat hij het zoekwoord ook daadwerkelijk meerdere keren uitspreekt.

 

YouTube videotitel

Een titel moet minimaal 5 woorden lang zijn. Plaats daarnaast het zoekwoord waar mogelijk aan het begin van de titel. Maak de titel net als de page title voor Google wervend, zodat het click through percentage wordt verhoogd en men nieuwsgierig wordt naar de inhoud van de video.

 

YouTube description

Lange descriptions onder een video zorgen ervoor dat zoekmachines een video beter begrijpen. Houd voor het gemak een lengte van minimaal 250 woorden aan en plaats de focus-zoekwoorden in de eerste 25 woorden. Schrijf voor het gemak een deel van de gesproken tekst uit. Heb je een transcript van de tekst, dan is dat uitstekende content om in de beschrijving te plaatsen. Het meest belangrijke onderdeel van de YouTube description is de link naar de website. Wordt jouw video bekeken, maar kan men via de video niet gemakkelijk door naar jouw website klikken, dan loop je hier verkeer op mis. Plaats dus daarom altijd relevante links naar de website in de beschrijving van de video. Op die manier versterk je de traffic naar de website vanuit YouTube.

 

Optimaliseer de bestandsnaam

Evenals de titel en de description moet het zoekwoord ook terugkomen in de bestandsnaam. Hoewel het geen bewezen rankingfactor is kan het geen kwaad om een zoekwoord toe te voegen.

 

Voeg tags toe

Tags zijn net als op websites niet heel belangrijk, maar ze helpen zoekmachines content beter te begrijpen. Zeker omdat bewegend beeld en foto’s nog altijd moeilijk te doorgronden zijn. Bovendien zorgen tags ervoor dat je video eerder getoond wordt in de sidebar bij andere video’s met gelijksoortige tags.

Maak bij het aanmaken van de tags gebruik van de TAB formule.

Target:

Begin eerst met je focus zoekwoorden. YouTube weegt meer waarde aan tags die vooraan komen te staan. Als bijvoorbeeld je focus zoekwoord “groene smoothie recepten” is, benoem deze dan ook als eerste in de tags.

Alternative:

Besteed daarna 2-3 zoekwoorden als alternatief van je focuszoekwoord. Denk hierbij aan “groene smoothie recepten als ontbijt” of “makkelijke groene smoothie recepten”. Ook hier kan je de YouTube suggest weer voor gebruiken in de zoekbalk.

Broad:

Voeg ten slotte 1 a 2 brede zoekwoorden toe aan het rijtje tags. Opvolgend aan het voorbeeld kan je denken aan “smoothie” en “gezonde voeding”

 

Optimaliseer playslist titels

Omdat een playlist in de YouTube-zoekresultaten kan verschijnen is het belangrijk om een playlist altijd te voorzien van de juiste zoekwoorden. Daarnaast geeft een heldere titel voor een playlist meer context voor de gebruikers. Zij zullen eerder geneigd zijn om te klikken wanneer de titel de zoekwoorden weergeeft waar zij op hebben gezocht.

 

3. Algemene tips voor YouTube SEO

Naast een aantal content elementen zijn er ook algemene tips die helpen om een video beter vindbaar te maken. Dat kan gaan van het optimaliseren van de thumbnails tot aan het stimuleren van de kijktijd. We leggen ze één voor één uit.

 

Optimaliseer de thumbnail

Een veel onderschatte technische verbetering is het optimaliseren van de video-thumbnail. Dit kan voor wel 50% meer clicks zorgen. Vergelijk het met de SERPS’s in Google, een snippet met ratings of een foto hebben een hogere CTR dan kale snippets. Enkele algemene tips die voor verschillende type video’s (tutorials, experimenten, reviews, etc.) van toepassing zijn:

 • Maak gebruik van kleur om meer op te vallen
 • Laat gezichten zien, zodat de bezoeker zich ergens in kan herkennen
 • Maak gebruik van actieshots, om nieuwsgierigheid op te wekken
 • Gebruik tekst om meer context te geven (dus ook aan YouTube)
 • Maak gebruik van logo’s voor herkenning

Een YouTube kanaal die goed gebruik maakt van thumbnails is Jamie Oliver.

seo youtube thumbnails Jamie oliver

 

Lengte van video

Gek genoeg speelt de lengte van de video een belangrijke rol bij het ranken in de zoekresultaten bij YouTube SEO. Mits de kwaliteit goed is ranken langere video’s beter in YouTube. Dat komt omdat het platform de gebruikers het liefst zo lang mogelijk aan zich weet te binden. Google zegt letterlijk:

”Het algoritme achter videosuggesties geeft prioriteit aan video’s die leiden tot een langere weergavesessie dan aan video’s die meer klikken ontvangen”

Onthoud dat de video altijd antwoord moet geven op de vraag van de bezoeker. Maak de lengte van een video niet extreem langer dan noodzakelijk.

 

Interactie met kijkers

Interactie is ontzettend belangrijk bij video content. De onderstaande elementen zijn daarbij waardevol:

1.       Comments

2.       Abonnees na het bekijken

3.       Social shares

4.       Favorieten

5.       Duim omhoog/omlaag

Om interactie in een video te stimuleren dient gebruik te worden gemaakt van buttons zoals ‘subscribe’, ‘klik hier’ of ‘meld aan’. Niet alleen de video zelf moet uitnodigen tot interactie ook reacties bepalen voor een groot deel de populariteit van de content. Nodig daarom in de video de kijker uit om te reageren en om video’s te liken.

 

Stimuleer kijktijd

Vide0-SEO-experts zijn het erover eens dat ‘kijktijd’ een van de belangrijkste ranking signalen is voor videocontent. YouTube gebruikt de kijktijd als statistiek in het algoritme om video’s aan te bevelen. Zo geven zij meer prioriteit aan video die leiden tot langere kijktijden dan video’s waar vaker op geklikt wordt.

Gebruik de onderstaande tips om de kijktijd te verhogen:

 • Start met een boeiende intro zodat je direct de aandacht van de kijker hebt;
 • Maak gebruik van annotaties in de video en links in de descriptions zodat je kijkers aan je kunt binden;
 • Breid het aantal abonnees uit door ze tijdens of na de video uit te nodigen abonnee te worden;
 • Maak contact met de kijker door ze uit te nodigen om te reageren;
 • Overweeg om soortgelijke video’s in een afspeellijst te plaatsen. Dat verhoogt de kijktijd van bezoekers.

 

Ook starten met videocontent?

Wij weten dat er veel komt kijken bij video, daarom helpen we je graag bij het traject van YouTube SEO, maar ook jouw algehele YouTube strategie. Onze contentcollega’s helpen met het script, storyboard of een video-contentkalender waarna de SEO-collega’s ervoor zorgen dat de techniek in orde is. Tot slot helpt advertising om de video onder de aandacht te brengen bij een grotere doelgroep.  Neem gerust contact op voor meer informatie of volg onze RIFF blog voor handige tips en tricks op het gebied van online marketing.