Voice search: SEO-tips voor de lokale markt

Voice-opdrachten worden steeds populairder. De verwachting is dat in 2020 tot wel 50% van alle voice-opdrachten zoekopdrachten zijn. De overige 50% zijn voice-opdrachten zoals licht aan- en uitzetten, playlists aanzetten, boodschappenlijst aanvullen, enzovoorts.

Dit zijn resultaten uit onderzoeken in Amerika, echter bezitten in Nederland al zo’n 400.000 huishoudens een smart speaker. De komende jaren is de verwachting dat dit aantal snel gaat groeien. Nu al gebruikt 29% van de Nederlanders voice search op hun smartphone. In Amerika zien we dat ruim 40% van deze stemgestuurde zoekopdrachten een lokale intentie hebben. In Nederland zullen we deze trend snel volgen.  Het is dus van belang om als lokaal bedrijf te investeren in voice search. Hoe pak je dat aan en waar moet je op letten?

 

Wat is voice search en wat maakt het zo populair?

Voice search maakt het mogelijk om door middel van het gebruik van je stem antwoord te krijgen op jouw gesproken vraag of opdracht. Het is een snelle en simpele manier om informatie te zoeken. Op de smartphone kan dat via Google, Alexa, Siri en Bixby. Maar ook Home Assistants, zoals Google Home en Amazon Echo, worden steeds populairder.

Voice search bestaat al sinds 2011, maar is lang niet altijd zo populair geweest. Door fouten in automatische stemvertalingen, hielden mensen de voorkeur om hun vraag te stellen door te typen. Maar de stemherkenningstechnologie is de afgelopen jaren aanzienlijk verbeterd. Antwoorden zijn steeds accurater en relevanter waardoor voice search wint aan populariteit. Het is een kwestie van tijd voordat voice search volledig onderdeel is van het dagelijks leven.

 

Voice search op lokaal niveau

Even snel iets opzoeken wordt dus steeds makkelijker. Dat zien we ook terug in de manier waarop voice search gebruikt wordt om op lokaal niveau informatie te vinden. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Waar kan ik een goed Thais restaurant vinden?
  • Welke kappers zijn er in mijn buurt?

Als lokaal bedrijf is het dus heel erg interessant om goed gevonden te worden op dat soort zoekopdrachten. Hieronder vind je 6 tips hoe je je content kunt optimaliseren voor lokale voice search-opdrachten:

 

1. Optimaliseer voor ‘longtail’-zoekwoorden

Waar gebruikers voorheen korte zoekopdrachten invoerden in Google, bijvoorbeeld: “openingstijden supermarkten Eindhoven”, wordt bij gesproken zoekopdrachten vaker gebruik gemaakt van natuurlijke taal, wat zich uit in: “Hoe laat opent de dichtstbijzijnde supermarkt?”
Je dient je dus te focussen op longtail-zoekwoorden voor search, maar moet specifieke antwoorden kunnen geven op de vraag in je content.
Deze natuurlijke taal kun je al terugvinden in je eigen data. Kijk bijvoorbeeld in je Search Console data naar de zoekwoorden waar je momenteel al op gevonden wordt en filter de zoekwoorden op “wie”, “wat”, “waar” “wanneer”, “welke” en “hoe”, om te zien welke vragen mensen al stellen in de zoekmachines met betrekking tot jouw producten/diensten. Ahrefs.com laat deze data tegenwoordig ook zien onder Keywords explorer met de nieuwe tool “Questions”.

 

Ahrefs.com Questions

Afbeelding 1: Questions in Ahrefs

 

2. Gebruik een FAQ-pagina

Een veelgestelde vragen pagina bevat doorgaans alle antwoorden op mogelijke vragen die mensen hebben over jouw dienstverlening of bedrijf. Schrijf alle relevante vragen op die je krijgt via de klantenservice en verwerk deze op de veelgestelde vragen pagina.

 

3. Voeg bedrijfsvermeldingen toe

Zorg ervoor dat je bedrijf op zoveel mogelijk plekken zichtbaar is. Voeg je bedrijf toe aan bedrijvensites zoals de Telefoongids, Drimble, Bedrijvengids en uiteraard een Google My Business-profiel. Zorg er ook voor dat je genoeg reviews krijgt over jouw bedrijf. Zo heb je een grotere kans dat jij in de “Local Pack” van Google verschijnt en jouw bedrijf eerder wordt benoemd bij een relevante spraakopdracht.

 

Google local pack results

Afbeelding 2: Local pack resultaten voor Thais eten in Amsterdam

 

4. Voorzie de website/pagina’s van structured data

Geef Google zoveel mogelijk classificaties mee om je content beter te kunnen begrijpen. Vergeet voor jouw lokale bedrijf niet te focussen op het LocalBusiness type structured data. Hiermee kun je fysieke locaties markeren. Het versterkt de signalen aan Google over de locatie en de bijbehorende werkgebieden. Dit onderdeel heeft een positief effect op lokaal gerelateerde voice search-resultaten.

 

5. Ga aan de slag met Google Actions

Met een eigen Google Action / voice-app bepaal jij in zekere mate de customer journey van jouw klant. Gebruikers kunnen zo in contact komen met bedrijven door de opdracht te geven te willen praten met dit bedrijf. Bij enkele supermarkten kun je er bijvoorbeeld achter komen welke aanbiedingen er zijn, wat je kan maken met bepaalde ingrediënten en wanneer jouw bestelling arriveert. Bij sommige vliegtuigmaatschappijen kan je aangeven dat je een vlucht zoekt, vragen naar jouw vluchttijd en bij welke bagageband je moet zijn voor jouw koffer. Ook is het mogelijk om gebruikers quizzen te laten spelen middels Google Actions.  Denk hier dus over na en ga er mee aan de slag voordat jouw concurrenten dat doen.

 

6. Vergeet snelheid en techniek niet!

Naast alle lokale optimalisaties is het uiteraard ook belangrijk om vooral de snelheid en techniek van je website niet te vergeten. Zorg eerst dat de basis goed is voordat je deze strategieën toepast.

Meer weten?

Wil je meer weten over dit onderwerp of kun je wel wat hulp gebruiken met de uitvoering van deze strategieën? Neem dan contact met ons op. Wij kijken graag met je mee!

Quinty Smits
Over de auteur

Quinty Smits is SEO-specialiste binnen het team van RIFF ‘s-Hertogenbosch. Ze is begonnen in april 2018, en maakt deel uit van het enthousiaste en professionele team Leadgen. Ze helpt onze klanten onder andere met content optimalisatie, linkbuilding en websitemigraties, maar ook voor Pinterest- en Youtube optimalisaties kun je bij haar terecht.