5 tips voor social storytelling volgens National Geographic

National Geographic vertelt al jarenlang verhalen over natuur en wetenschap. Het merk is gestart met een magazine in 1888 en heeft al ruim 20 jaar een eigen televisiezender. Vandaag de dag omschrijven ze zichzelf als ‘a community of bold explorers with curiosity’. De social media-kanalen zijn daar een belangrijk onderdeel van. Wat kunnen we leren van deze storyteller? Op Social Media-week Londen deelde National Geographic 5 tips voor storytelling.

 

1. Blijf trouw aan je merk

De eerste stap van storytelling is een duidelijke merkidentiteit. Je kan alleen verhalen vertellen die bij je merk passen, als je helemaal duidelijk hebt wat je merk precies is. National Geographic werkt vanuit de visie dat goede verhalen de kracht hebben om mensen anders naar de wereld te laten kijken. Daarom vertelt het merk alléén de verhalen die écht iets vertellen over de wereld en in de ogen van National Geographic aandacht verdienen. Daarbij focussen ze op natuur en wetenschap en durven ze best een standpunt in te nemen.

 

Case voorbeeld: #wildlifeselfie

National Geographic heeft vorig jaar aandacht gegeven aan wildlife-toerisme. Uit de artikelen en foto’s bleek dat die olifant waarop je kan rijden in Thailand helemaal niet zo goed behandeld wordt achter de schermen. Naast een uitgebreid artikel in het magazine, gaf National Geographic online tips hoe je zelf om kan gaan met wilde dieren in het buitenland. Daarnaast is het merk een samenwerking gestart met Instagram: wanneer je tijdens de campagne de hashtag ‘#wildlifeselfie’ gebruikte, kreeg je een waarschuwing van National Geographic. Zo proberen ze bewustwording te creëren en mensen anders naar de wereld te laten kijken. Het verhaal past dus bij het merk.

 

2. Celebrity factor

Ook National Geographic ontkomt er niet aan: beroemdheden inzetten voor je campagne levert meer publiciteit op. Maar – zoals benoemd bij het eerste punt – de persoon moet wel bij je merk passen. Zo heeft National Geographic in het verleden een samenwerking gedaan met Brad Pitt en NASA. Everybody loves Brad Pitt, toch? Nou, nee. De campagne werd helemaal niet goed ontvangen door fans en dat komt waarschijnlijk door het gebrek aan relevantie. Brad Pitt past qua karakter niet voldoende bij het merk en de fanbase.

 

Case voorbeeld: Instagram take-over Prince Harry

Een campagne die het wél goed deed was de Insta take-over van Prince Harry, die na zijn bezoekje aan Malawi naar Botswana ging om te helpen met bomen planten. Hiermee wilde hij het bewustzijn vergroten van de rol die bomen spelen in het ecosysteem van de aarde. Een verhaal dat past in de National Geographic filosofie – en extra aandacht kreeg vanwege de beroemdheid die eraan gekoppeld was.

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Photo by @beverlyjoubert | “My final post of the day in this takeover of @natgeo, and I’m finishing with a picture by Beverly Joubert of an African elephant, Loxodonta Africana, pulling on a tree branch to graze under the setting sun in Botswana. I am really grateful to @natgeo for handing over the reins of their feed to help raise awareness of trees, and show just how beautiful they are but also highlight how important they are to the Earth, and to all of us. Thank you to everyone who has been posting their own images from their own communities. I’ll be heading over to @sussexroyal to report some of my favourites. Thank you, and remember to keep #LookingUp!” – Prince Harry, The Duke of Sussex @sussexroyal

Een bericht gedeeld door National Geographic (@natgeo) op

 

3. Voeg waarde toe

Hoe spreek je een bestaande cultuur of fans van een bestaand verhaal aan? Vernieuwend zijn betekent niet per se dat je iets nieuws te vertellen moet hebben. Ook als het gaat om geschiedenis en reeds bekende verhalen kun je waarde toevoegen. Bijvoorbeeld door concrete voorbeelden uit te lichten, op zoek te gaan naar weetjes die nog onbekend waren óf door hetzelfde verhaal op een compleet andere manier te vertellen.

 

Case voorbeeld: Apollo 11

National Geographic wilde aandacht geven aan de geschiedenis van de ruimtevaart en besloot de missie van Apollo 11 te live-tweeten. Deze missie zette in 1969 de eerste mensen op de maan. De live tweet duurde 4 dagen en weerspiegelde exact NASA’s transcripties van wat er op elk moment gebeurde. Op die manier konden fans de hele missie live (her)beleven, alsof deze vandaag plaatsvond. Een oud verhaal, maar nieuwe content!

 

4. Maak je fans deel van het verhaal

Vergeet niet dat we het hebben over social media. Het klinkt als vanzelfsprekend, maar nog steeds zijn er bedrijven die social media-kanalen vooral gebruiken om te zenden. Verhalen vertellen is één ding, maar zorg dat je fans ook kunnen bijdragen. Bijvoorbeeld door naar hun verhaal te vragen of door ze deel te laten worden van jouw verhaal.

 

Case voorbeeld: Visit Rwanda

National Geographic deed een samenwerking met Visit Rwanda. Het Afrikaanse land is niet erg bekend als reisbestemming en wil daar verandering in brengen. De campagne draaide om het grootste evenement van het jaar: namen geven aan de babygorilla’s. Dit is een eeuwenoude traditie in Rwanda die voor de lokale bevolking veel betekenis heeft. National Geographic kreeg dit jaar de eer om de namen voor de babygorilla’s te kiezen. Daarbij vroegen ze hun social media volgers om hulp. Elke aap werd online voorgesteld met 2 potentiële namen, telkens in de lokale taal en mét uitleg wat de naam precies betekent. Via een poll op Instagram Stories konden fans hun stem uitbrengen. De babygorilla’s kregen daadwerkelijk de naam met de meeste stemmen.

 

5. Creëer content per platform

Dezelfde content doorposten op verschillende kanalen werkt niet, stelt National Geographic. Elk kanaal heeft andere mogelijkheden en wordt op een andere manier geconsumeerd, daarom heeft het ook andere content nodig. Bedenk van tevoren op welke kanalen je de campagne wil laten lopen en creëer specifieke content voor díe kanalen. Instagram Stories leent zich voor korte en krachtige teasers, terwijl je op YouTube prima een (mini)documentaire kunt posten. Bedenk ook vooraf of je het verhaal kunt opknippen in kleinere boodschappen. Kies vervolgens het juiste platform per boodschap. Laat dus pas content maken als je precies weet wat je op welk kanaal wil vertellen!

 

Nick de Reuver

In 2017 is Nick de Reuver begonnen bij RIFF als junior SEO specialist. Inmiddels stuurt hij het SEO team aan als Head of SEO en is hij dagelijks met zijn passie voor online marketing bezig. Zijn focus ligt voornamelijk op SEO techniek en strategie.

Aan de slag met social media?

Wil jij beter verhalen vertellen op social media, je community vergroten of meer in gesprek met je fans? Bij RIFF helpen we je graag met je social media-marketing. Ook zijn we gespecialiseerd in community management: we gaan voor jou in gesprek met je fans en weten zo altijd wat er speelt.