7 redenen om je nú bezig te houden met de feestdagen

Black Friday, Sinterklaas en Kerstmis. Het zijn slechts enkele van de vele thema- en feestdagen die in november en december de revue passeren. Een belangrijke periode voor veel online verkopers. Wil jij het maximale uit deze thema- en feestdagen halen? Begin dan op tijd met je social advertising campagnes. Zo zorg jij voor een maximale impact. We zetten 7 redenen om nú te beginnen op een rij.

 

1. Lang controleproces

Als je een campagne op een social media-kanaal indient, staat deze niet meteen live. De campagne moet namelijk eerst door een Facebook of een LinkedIn goedgekeurd worden. Zo moet bijvoorbeeld de afbeelding en de tekst aan bepaalde voorwaarden voldoen. Dit controleproces kan soms meer dan 24 uur duren. Met name rond de feestdagen wil deze tijd wel eens oplopen, omdat dan iedereen een campagne wil plaatsen. Wil je tussendoor snel een tekst aanpassen of een nieuwe visual toevoegen? Dan moet het bericht weer helemaal opnieuw gecontroleerd worden. Dien dus op tijd een goede campagne in zodat deze op het goede moment staat te shinen.

 

2. Creatievere campagnes

Hoe eerder je begint met je feestdagencampagnes, hoe meer ruimte er is om een creatieve campagne neer te zetten. Je bent zeker niet de enige die rond deze populaire dagen advertenties plaatst. Zorg dus voor een doordachte en creatieve campagne die opvalt! Bedenk een originele actie, verzamel mooi beeldmateriaal en bedenk een catchy tekst. Probeer daarnaast innovatief te zijn. Zo maakte Burberry bijvoorbeeld creatief gebruik van een carrouselformat op Facebook. Dit format valt erg op en vereenvoudigt het koopproces door de producten apart aan te bieden.

 

 

3. Gerichter targeten

Voordat je met je advertentiecampagnes aan de slag kan, moet je zogenaamde social pixels aanmaken. Zorg ervoor dat je deze pixels op tijd op je website hebt staan en goed controleert. Zo meet je vanaf het moment van plaatsen de acties van klanten op je website en wordt retargeting mogelijk. Bekijkt iemand schoenen op jouw website, dan kun je deze persoon vervolgens een advertentie van diezelfde schoenen op Instagram laten zien. Bovendien is het mogelijk om de informatie die je met de pixel verzamelt te gebruiken om een nieuwe doelgroep (met dezelfde soort eigenschappen) te creëren. Hierdoor kun je nog meer mensen gericht bereiken.

 

4. Social media als inspiratiebron

Wist je dat 52% van de Nederlanders zich online laat inspireren voor de ideale cadeaus? Daarbij gebruikt 39% van de Nederlanders zijn mobiel om cadeau-ideeën op te doen en reviews of productinformatie te lezen. Het wordt dus steeds belangrijker om eerder online aanwezig te zijn met leuke en inspirerende content. Hoe doe je dit? Maak bijvoorbeeld een interactieve en sfeervolle Instagram of Facebook story. Je brengt klanten in de feeststemming én je komt langzaam in hun onderbewustzijn terecht.

 

 

5. Stilte voor de storm

Hoe eerder hoe beter. Je bent zeker niet het enige bedrijf dat rond de feestdagen adverteert. Wil je in de massa opvallen? Begin je campagne gewoon wat eerder. Veel winkels beginnen ook steeds vroeger met het afprijzen van hun producten. Zo wordt Black Friday (29 november) al gauw verlengd naar een Black Week. Daarnaast kun je ook gewoon feestdagen verplaatsen of eigen feestdagen bedenken. Zo introduceerde Coolblue in 2017 ‘Blue Friday’ (17 november) en Amazon in 2019 ‘Prime Day’ (15 juli).

 

6. Veranderend koopgedrag

Niet alleen zijn bedrijven er steeds eerder bij. Ook de consument is steeds vroeger op zoek naar cadeaus. Zo begon 36% van de Nederlanders in 2018 hun inkopen voor kerst in november of eerder. Zorg er dus voor dat je in ieder geval met een algemene campagne vroeg zichtbaar bent. Daarnaast geeft de consument steeds meer geld uit. Zo groeiden de online uitgaven van Black Friday in 2018 met 27% ten opzichte van 2017. Des te meer reden om op tijd een goede campagne neer te zetten.

 

7. Klanttevredenheid

Mensen verwachten steeds vaker snel en eenvoudig een product te kunnen bestellen. Neem daarom de tijd om over praktische zaken na te denken zoals de uiterlijke besteldatum (zodat het pakketje voor kerst aankomt). Hoe beter je dit communiceert in je campagne, des te beter je verwachtingen managet. Daarnaast wordt online contact steeds belangrijker. Zo stuurde 29% van de Nederlanders tijdens de feestdagen van 2018 een bericht naar een bedrijf. Zorg er dus ook voor dat je van te voren duidelijke regels opstelt voor je social media kanalen. Zo kun jij je klanten van A tot Z van dienst zijn.

Ben jij al klaar voor de feestdagen?

Heeft jouw bedrijf al alle social media-campagnes klaarstaan? Of zijn jullie daar nog niet aan toegekomen? RIFF biedt gelukkig verschillende pakketten aan om jouw social advertising-campagnes op de kaart te zetten. Bekijk hier onze speciale social feestdagenpakketten.