Social & e-mail - zes tips voor dé ideale samenwerking

In de ideale wereld lopen al je online marketing kanalen naadloos in elkaar over. Maar in de praktijk? Daar blijkt dit toch een stukje lastiger te zijn. Twee online marketing kanalen zijn wel duidelijk een match made in heaven: social media en e-mailmarketing. In deze blog geven we je tips hoe je zorgt voor een optimale samenwerking!

 

#1 Gebruik social media om je e-maillijsten te laten groeien

Social media bieden het ideale platform om meer e-mailadressen te verzamelen. Denk hier bijvoorbeeld aan Facebook leadadvertenties, waarin je mensen aanspoort om hun e-mailadres achter te laten om de nieuwsbrief te ontvangen. Dit is een redelijk ‘softe’ call-to-action – je vraagt ze immers niet direct om een aankoop te doen – dus ideaal in de beginfase van de customer journey. Een eventuele incentive (zoals een eenmalige korting die drie dagen geldig is) zorgt voor meer urgentie tot een aankoop.

 

 

#2 Promotie van social media in e-mail

We kennen allemaal wel de social media iconen in de footer van een e-mail. Maar wil je bijvoorbeeld je nieuwe Pinterest of Instagram feed écht promoten, denk dan eens aan een specifieke e-mail gericht hierop. Sony heeft hier een mooi e-mailmarketing voorbeeld voor.

 

#3 Promotie van e-mail op social media

Laat social gebruikers weten wanneer je e-mails gaat versturen. Stuur bijvoorbeeld de dag voor je e-mail nieuwsbrief een update op Twitter, Facebook en Instagram. Informeer mensen dat als ze deze interessante content niet willen missen, dat ze nog steeds de tijd hebben om zich in te schrijven. Zet in deze berichten een link naar het aanmeldformulier en laat de nieuwe aanmeldingen maar binnenstromen!

 

#4 Target je e-maillijsten op social media

Er zijn meerdere redenen waarom je e-mail ontvangers zou willen targeten met social advertenties. Dit kan zijn om een boodschap nog een keer te laten zien (die ze wellicht hebben gemist in hun inbox), om gebruikers te reactiveren die al lang je e-mails niet meer openen, om bestaande klanten te stimuleren tot herhalingsaankopen of om met promoties bepaalde groepen te bereiken.

Je bestaande e-maillijsten zijn ook de ideale basis voor look-a-like audiences, om vergelijkbare groepen te vinden die interessant zijn om te targeten.

Let op! Met de nieuwe AVG verordening is het plaatsen van cookies voor bijvoorbeeld retargeting via Facebook zonder toestemming niet meer toegestaan. Je moet hiervoor dus expliciet toestemming vragen en tot in detail uitleggen om welke cookies het gaat. Ook moet er in het privacy statement vermeld worden welke gegevens verzameld worden en waarom (interesseprofielen ten behoeve van advertentiedoeleinden) en dat deze gegevens gedeeld worden met derden.

 

#5 Test ideeën op social en hergebruik ze in e-mail

Social media zijn een uitstekende manier om verschillende soorten content te testen. En het goede nieuws, je kan deze content daarna mooi recyclen voor e-mailmarketing! Heeft bijvoorbeeld een van je Pinterest pins een hoog volume aan verkeer naar je website gestuurd? Of heeft een van je Instagram foto’s veel interactie getoond? Dit werkt natuurlijk ook andersom.

 

#6 Zet uitschrijvers om in social volgers

Wanneer iemand zich uitschrijft voor je e-mailuitingen, geef hem dan nog wel altijd de kans om je te volgen op social media. Wellicht zit iemand niet meer op je wekelijkse e-mails te wachten met promoties, maar blijven ze nog wel graag via andere kanalen op de hoogte.

 

Contact

Benieuwd naar de mogelijkheden van social media en e-mailmarketing? Neem dan contact op met een van onze specialisten. We denken graag met je mee!