Social media: 10 redenen waarom het een meerwaarde is voor bedrijven

Vraag jij je af wat het belang is van social media voor bedrijven, of hoe je social media zakelijk het beste kan inzetten? Lees dan vooral verder. Volgens de Nederlandse betekenis zijn social media een verzamelbegrip voor online platformen waar de gebruiker, met weinig of geen tussenkomst van een professionele redactie, de inhoud plaatst. Voorbeelden van deze platformen zijn weblogs, forums en sociale netwerken als Facebook, YouTube, LinkedIn en Twitter. Verder kenmerken social media-platformen zich door de begrippen ‘interactief’, ‘transparantie’, ‘integratie’, ‘uitwisseling’ en ‘dialoog’. Onderstaand een kleine impressie.

 

social media voor bedrijven

 

Waarom social media?

Wereldwijd is het social media-gebruik gigantisch groot. Wanneer je alleen al naar Facebook kijkt, wordt de omvang direct duidelijk. Volgens de statistieken van Facebook hebben zij dagelijks gemiddeld 2,45 miljard (!) actieve gebruikers. Maar ook binnen Nederland is de markt minstens zo indrukwekkend. Uit onderzoek van Newcom blijkt dat WhatsApp in 2019 opnieuw het beste scoort met maar liefst 11,9 miljoen dagelijkse gebruikers, waarvan er 9,1 miljoen dagelijks een appje sturen. Op de tweede plaats staat Facebook, die momenteel 10,1 miljoen gebruikers heeft, waarvan er 6,8 miljoen dagelijks door de tijdlijn scrollen.

 

 

Deze cijfers zijn natuurlijk indrukwekkend, maar waarom zou je social media zakelijk inzetten? Met de komst van web 2.0. rondom het jaar 2001 heeft de ‘stem’ van consumenten een enorm bereik gekregen. Dit noemen we ‘user-generated content’. Deze vorm van content ontstaat binnen de zogenaamde ‘online consumer communities’ en heeft soms verrassend veel invloed. Zo kunnen social media-kanalen en influencers het gedrag en de keuzes van je (potentiële) klanten behoorlijk beïnvloeden. Daarom is het voor bedrijven belangrijk om juist daar aanwezig te zijn en aan de conversaties deel te nemen.

 

social media bedrijven bereikHet bereik van de consument is door social media veel groter geworden

 

10 redenen om social media in te zetten voor bedrijven

Kort samengevat zijn er 10 redenen voor bedrijven om social media in te zetten:

 1. Vergroten van naamsbekendheid

  Door gebruik te maken van social media vergroot je de online aanwezigheid van je bedrijf. Door het bereik van je merk of product te vergroten, zullen consumenten jouw merk- of productnaam eerder herkennen en blijft de naam top-of-mind.

 2. Online reputatiemanagement

  Met de komst van web 2.0. is het voor ondernemingen erg gemakkelijk geworden om op internet te monitoren wat klanten van jouw merk vinden. Hier zijn diverse tools voor te vinden. Dit deel is erg belangrijk voor reputatiemanagement. Door social media te monitoren kun je als ondernemer snel reageren op reacties van (potentiële) klanten en negatieve feedback opvolgen. Ook is het aan te raden om concullega’s in de branche te monitoren en hiervan te leren.

 3. Stilstand is achteruitgang

  In veel branches geldt het gezegde ‘stilstand is achteruitgang’. De komst van social media heeft de marketing voorgoed veranderd. Het internet is onderhevig aan constante veranderingen. Van belang dus voor jouw bedrijf om deze te volgen. Social media zijn inmiddels volwassen, waardoor je er als (innovatief) bedrijf eigenlijk niet meer omheen kunt. Om nog maar te zwijgen over de massale aanwezigheid van je (potentiële) doelgroep.

 4. Beïnvloeding van koopgedrag

  Het social media-netwerk van consumenten heeft een aanzienlijke invloed op het koopgedrag. Consumenten die merken op social media volgen, kopen die producten vaker en bevelen deze ook regelmatig binnen het eigen netwerk aan.

   

 5. Expertstatus

  Het bedrijfsprofiel/weblog is een uitgelezen kans om door de consument als expert te worden bestempeld. Via een profiel kun je consumenten op de hoogte houden van het laatste nieuws over je bedrijf, maar ook van branchegerelateerd nieuws. Wanneer er op regelmatige basis relevante nieuwsartikelen worden gedeeld, gaat de consument jouw bedrijf als expert zien.

 6. Genereer websitetraffic

  Het is goed om in geplaatste berichten waar mogelijk een link toe te voegen naar jouw site. Door plaatsing van regelmatige updates met een link op bijvoorbeeld Twitter, Facebook of LinkedIn kun je via ‘clicks’ extra traffic op de corporate website genereren. Inkomende links zijn verder een erg belangrijke factor bij zoekmachine-marketing.

 7. Invloed op zoekmachine-rankings

  Veel social media-platforms maken gebruik van no-follow tags. Dat wil zeggen dat zoekmachines ze niet volgen. Desondanks scoren social media vaak erg hoog in zoekmachines. Uit testen blijkt dat platforms met een social-gedeelte in het linkprofiel (dus mét no-follow linkjes) beter ranken dan platforms zonder no-follow linkjes. Dit onderstreept het belang van een zogenaamd ‘natuurlijk’ linkprofiel. Als mensen het over je site hebben (en linken via social media) is dit een natuurlijk proces. Zoekmachines hechten veel waarde aan platforms met een natuurlijk linkprofiel.

 8. Niche- & local marketing

  Met de komst van social media is nichemarketing nog gemakkelijker geworden. Bedrijven kunnen via sociale platformen gericht zoeken op bijvoorbeeld demografische kenmerken en interesses. Ook lenen social media zich uitstekend voor locatie-gebonden diensten. Deze ‘Location-Based Services’ zijn met name geschikt voor bedrijven die hun klanten willen informeren over de specifieke mogelijkheden op de locatie waar de klant zich op dat moment bevindt.

 9. Werving nieuw talent

  In 2018 liet een onderzoek van MrWork zien dat ruim tweederde van de Nederlandse bedrijven social media actief inzetten, waarbij het merendeel 3 of meer platforms gebruikt. Meer dan 80% van de respondenten gebruikt social media voor ‘employer branding’ en ‘direct sourcing’. 66% van de respondenten zet hiervoor bijvoorbeeld vacatures op LinkedIn in en/ of heeft een ‘social talentpool’ opgebouwd. Een stijging van 8% t.o.v. het jaar ervoor.

 10. Input productontwikkeling

  Door monitoring van social media-kanalen krijg je tevens inzicht in de wensen van de klant. Deze input is uitstekend inzetbaar voor het innoveren van je producten. Hoewel veel social media platvormen gratis zijn, vergt het wel tijd en energie om een succesvol plan op te zetten om de doelgroep te formuleren, te achterhalen waar deze doelgroep zich bevindt en de feedback te analyseren.

 

Hoe zet jij social media in voor jouw bedrijf?

Ok, dus social media bieden volop kansen. Wat nu? De eerste stap is het creëren van een doordachte social media-strategie. Bepaal hierin wat je wilt bereiken en stem hier de doelstellingen en KPI’s op af. Bekijk ook op welk kanaal precies de kansen liggen, zodat je doelgericht te werk gaat. Met ‘hagel schieten’ is vaak zonde van je tijd en weinig effectief. Zorg dus voor een goed plan en je zult merken dat social media ook voor jouw bedrijf volop kansen te bieden hebben!

Meer weten?

Wil je meer weten over de zakelijke inzet van social media en de kansen voor jouw bedrijf? Neem contact op met een van onze social media-specialisten. Houd onze blog in de gaten voor meer interessante artikelen over alles wat met online marketing te maken heeft.