5 Tips voor het geven van een succesvolle webinar

Een webinar is de ideale kans om uw kennis over te dragen aan potentiële klanten en ze te inspireren om met een onderwerp aan de slag te gaan. Maar hoe zorgt u er nu voor dat uw webinar een succes is? Met deze blog helpen we u graag op weg met een vijftal tips & tricks voor het hosten van een webinar, bedoeld om jou als spreker op weg te helpen om het webinar te laten slagen!

 

Tip 1: Besteed aandacht aan de voorbereiding

Waarschijnlijk de belangrijkste tip is de voorbereiding. Wat is precies de doelstelling van de webinar? Betreft het een webinar met uiteindelijk een commercieel doel of is de webinar juist informerend? Zorg dat er een duidelijk plan gemaakt wordt door de verantwoordelijke marketeer in samenwerking met de spreker(s), zodat de doelstelling voor alle betrokkenen duidelijk is en iedereen weet wat verwacht wordt.

Neem de tijd

In drukke agenda’s is het soms lastig om voorbereidingstijd in te plannen. Dit is wel belangrijk. Alleen dan kunt u een verhaal op een goede manier over de bühne brengen. Plan een (virtuele) sessie in en bespreek het verhaal voor aanvang van de webinar nog eens door. Ook een voorbespreking van praktische zaken is raadzaam. Denk bijvoorbeeld aan het informeren van een eventuele externe host over het onderwerp zodat hij of zij zich ook kan voorbereiden.

Presentatie

Waarschijnlijk gebruikt u tijdens de webinar ook een ondersteunende presentatie. Dat is van harte aan te raden, maar besteed hier wel voldoende aandacht aan. Stem uw presentatie af op de boodschap die u over wilt brengen. Kort samengevat, onderstaand een aantal tips die in webinars (extra) belangrijk zijn:

  • Kort en bondig: Schrijf bij voorkeur geen ellenlange verhalen in slides, maar vooral steekwoorden, welke in het verhaal worden toegelicht. Zorg ook voor een beperkt aantal slides.
  • Visueel: maak de presentatie visueel. Als er beeldmateriaal toegevoegd kan worden is dit een absolute pré.
  • Hou de hoeken vrij: Wil u een logo in de webinar? Hou dan de hoeken vrij zodat het logo niet over relevante delen van de slides geplaatst worden.

Script

Wij zouden niet adviseren om een script op te stellen waarin de tekst woord-voor-woord op papier staat. Een script op een vlotte manier overbrengen is namelijk extreem lastig. Daarom is het aan te bevelen om puntsgewijs op te schrijven hoe de uitzending zal verlopen. Dat bespaart ook nog eens voorbereidingstijd en maakt dat de uiteindelijke webinar een stuk spontaner en vlotter overkomt bij de deelnemers.

Tip 2: Spreek op het niveau van de doelgroep

In de voorbereiding is duidelijk geworden wie de beoogde doelgroep is. Wellicht zijn er al promotieacties geweest en is zelfs al duidelijk wie naar de webinar gaan kijken. Zorg dat u het niveau aanpast aan het kennisniveau van de beoogde doelgroep, en te bereiken doelen. Denk daarbij ook na over de tone-of-voice.

Voorbeeld

Als jij technisch specialist bent bij een IT-dienstverlener maar de uiteindelijke doelstelling van de webinar is het verkopen van cloud-oplossingen waarmee bedrijfsprocessen vereenvoudigd worden dan is het raadzaam om het niveau aan te passen. Laat technische details gerust achterwege. In plaats daarvan is het wellicht een goed idee om de voordelen voor de organisatie aan te stippen en toe te lichten welk ‘probleem’ wordt opgelost door de ingebruikname van jouw oplossing.

 

Tip 3: Betrek de kijker bij de webinar

Wat is er nu saaier dan het kijken naar een monoloog? In een zaal ziet u de mensen langzaam in slaap vallen. Bij een webinar ziet u die reactie niet. Maar bij een langdurende monoloog zal het effect waarschijnlijk hetzelfde zijn. Betrek daarom de deelnemer bij de webinar. Dat kan op verschillende manieren.

Vragen

Maak het voor de deelnemer mogelijk om vragen te stellen gedurende de webinar. De vragen komen binnen bij de host/presentator. Hij of zij zal het voorbereidde verhaal onderbreken om binnengekomen vragen aan de spreker te stellen. De deelnemers voelen zich op deze wijze betrokken bij de webinar en vragen worden direct beantwoord.

Laat de kijkers vragen stellen om ze interactief en engaged te houden

Chatten

In plaats van de mogelijkheid tot het insturen van vragen is het ook mogelijk om deelnemers te laten chatten met elkaar. Live in de webinar kan vervolgens worden ingehaakt op de chat.

Poll

Via een poll is het mogelijk om een stelling te poneren waar deelnemers via een meerkeuzevraag op kunnen reageren. Daarnaast kan ook de kennis van de kijker worden gepeild met een poll. Een leuke manier om de kijker af en toe direct te betrekken bij de webinar.

 

Tip 4: Call to action

What’s next? In een webinar is het goed om de kijker aan te zetten tot actie. Zeker bij een commercieel webinar wil je naderhand (en wellicht ook al van te voren) op persoonlijke basis in contact komen met de kijker. Hij of zij is immers een warme lead. Wellicht kunt u in de webinar de kijker aanzetten tot het downloaden van een demo- of trialversie van een softwareproduct? Of bijvoorbeeld verwijzen naar een formulier waarmee een gratis magazine of boek aangevraagd kan worden, over hetzelfde thema als de webinar. Een uitstekende manier om het contact verder uit te bouwen.

Zet uw kijkers gedurende de webinar aan tot actie.

Tip 5: Zorg voor afwisseling

In de webinarstudio staan meerdere camera’s. Daarnaast maakt u waarschijnlijk gebruik van een PowerPoint-presentatie en misschien zelfs een virtueel whiteboard of live demo. Al deze kanalen komen binnen in de regieruimte en worden live geschakeld. Maak daar optimaal gebruik van. Door verschillende sprekers aan de desk te hebben en het verhaal te verdelen ontstaat de mogelijkheid om te schakelen tussen de verschillende beelden. Daarnaast zal af en toe de presentatie op volledig scherm in beeld gebracht worden of wellicht een demo van het product. Zodra er een vraag is binnengekomen wordt deze door de host gesteld aan de experts aan tafel. Dit geeft de regisseur de gelegenheid om te schakelen naar het totaalshot.

Al deze schakelingen maken dat een webinar overkomt als een dynamische uitzending, vergelijkbaar met een talkshow op televisie. Zorg dat u daar gebruik van maakt. Dit alles zal in de voorbereiding uitgewerkt moeten worden.

 

Zelf een webinar hosten?

Zorg dat u een duidelijk beeld hebt van de doelgroep en doelstelling, maak uw presentatie visueel plus geef mogelijkheden tot interactie en zorg voor genoeg afwisseling.

Met deze vijf webinar tips kun je al goed op weg om een succesvol webinar te hosten. Zelf een webinar hosten, maar ben je niet in beschikking van de juiste apparatuur? RIFF helpt u graag om een succesvolle webinar te organiseren. Onze locatie in Amsterdam beschikt over een volledig uitegeruste webinar-studio, met alle appararatuur plus software voor het hosten van een professionele webinar. Neem voor meer informatie contact met ons op.

Meer B2B-marketing tips in de RIFF webinar

Bent u altijd op zoek naar meer inspiratie over B2B-marketing en leadgeneratie? Registreer  dan nu voor de webinar op 8 maart ‘Hoe genereer ik meer B2B leads tegen minder kosten?‘. In deze webinar nemen onze experts u mee in de nieuwste trends op gebied van Leadgeneratie, Marketing Automation en B2B-adveristing via kanalen als LinkedIn.