B2B-marketeer, lift u al mee op deze 5 videomarketing-trends?

We schreven het al in ons overzicht van B2B-marketing trends voor 2019: videomarketing behoort anno 2019 tot de belangrijkste wapens in het arsenaal van de B2B-marketingmanager. Benieuwd naar de laatste trends op dit gebied? We zetten er vijf op een rij.

 

1. De kracht van uitleggen

Benjamin Franklin zei het al: “tell me and I forget, show me and I remember, involve me and I learn”. Et voilà: de ingrediënten voor het succes van online video. De afgelopen jaren heeft de video content productie een vogelvlucht gemaakt en zijn bedrijven massaal ingestapt. Van webinars en pre-rolls tot how-to’s, we zien overal kansen om met video relevant te zijn voor onze doelgroep.

Een mooi vertrekpunt om met video-aansluiting te vinden met je doelgroep zijn uitlegvideo’s. Heeft jouw bedrijf al een kennisbank en is deze nog niet verrijkt met video? Denk dan niet langer na en begin te testen met video. Een eenvoudige manier om jullie doelgroep met video van antwoord te voorzien is door bijvoorbeeld de FAQ om te zetten naar video, of gebruik te maken van de populairste zoekopdrachten om te achterhalen welke vragen er in de markt leven.

 

 

Wanneer je eenmaal uitlegvideo’s heeft gecreëerd, promoot deze dan vervolgens door deze als advertentie te targeten op zoekopdrachten binnen YouTube. Daarmee ben je in staat om een doelgroep met een actieve informatiebehoefte te bereiken, enorm waardevol om op dat moment als bedrijf van toegevoegde waarde te zijn natuurlijk. Meer weten? Bekijk onze pagina over videomarketing.

 

2. LinkedIn video

Hét B2B-platform. En ook nog eens enorm in de lift: in Nederland is het aantal dagelijkse gebruikers inmiddels naar 500.000 gestegen. Dit biedt enorme kansen om professionals te bereiken. Video’s zijn niet meer uit onze tijdlijn weg te denken. Helemaal omdat het algoritme video’s beloont die gebruikers niet wegleiden van het platform. Daarnaast zien wij betere engagement-resultaten uit videoadvertenties ten opzichte van reguliere beeldadvertenties.

Ook hier geldt dat je de content doelgericht kan verspreiden dankzij de specifieke targeting die LinkedIn biedt. Bepaal voor wie jouw content relevant is en met welke frequentie je met de doelgroep wilt communiceren.

Dat LinkedIn voorlopig nog niet uitontwikkeld is blijkt wel: er wordt momenteel getest met LinkedIn ‘stories’, bekend van Facebook en Instagram. Een perfecte manier om bijvoorbeelde je bezoek aan een beurs of klant in een korte video vast te leggen.

 

3. Met video hoger indexeren in zoekresultaten

Netflix verbreekt records en kreeg er afgelopen kwartaal 8,3 miljoen nieuwe abonnees bij. Dit maakt eens te meer duidelijk dat we steeds meer naar een on-demand-maatschappij gaan. Organisaties moeten zich vormen naar de agenda van de consument. Dit geldt ook voor de beschikbaarheid van content. De zoekmachine is hét voorbeeld van on-demand beschikbaarheid van content. Des te mooier dat we in de zoekmachine-omgeving steeds vaker de integratie van video terugzien. Wie zijn zaken organisch goed op orde heeft verschijnt zowel met een tekst- als een videoresultaat bij een zoekopdracht. Daarmee waarborg je als bedrijf een sterke positionering voor een doelgroep met een actieve informatiebehoefte.

 

4. De revival van contextuele targeting

Met actuele thema’s zoals brand safety en GDPR is de verwachting dat de context waarin je als bedrijf zichtbaar bent (weer) belangrijker wordt. De opkomst van programmatic heeft ertoe geleid dat we extreem nauwkeurig onze doelgroep kunnen definiëren en bereiken. Als marketeers hebben we de tools in handen om op basis van interesse en koopintentie potentiële klanten te bereiken. Echter, recente cases uit het verleden laten marketeers ook inzien dat de context nog steeds essentieel is. Als bedrijf wil je niet gepositioneerd worden naast gevoelige content die jouw merk kan schaden. De advertentieplatforms werken er hard aan om hierover meer controle te bieden en het vertrouwen van adverteerders te behouden.

De toegevoegde waarde van contextuele targeting is daarom niet te onderschatten. Weet jij op welke platforms of websites jouw doelgroep actief is? Probeer dan daar hun aandacht te krijgen met relevante content. Positioneer je merk op zakelijke titels of branchespecifieke platforms om jouw boodschap optimaal aan te laten sluiten op de belevingswereld van uw doelgroep.

 

5. Personalisatie en crm-integratie

Tegenwoordig verwachten we persoonlijk te worden aangesproken. Zeker omdat we dagelijks met zoveel (video)content in aanraking komen is het van belang dat content toegevoegde waarde heeft. Personalisatie biedt daar een antwoord op. Eén van de mogelijkheden om te personaliseren is het integreren van uw crm-database aan advertising campagnes.

 

Een voorbeeld van een video met gepersonaliseerde content (bedrijfsnaam in krant) ontwikkeld in VidYard

 

Denk vooraf goed na welke segmentaties er mogelijk zijn binnen je database en hoe jouw boodschap aangepast kan worden op deze segmentaties. Bestaande klanten serveer je andere content dan potentiële klanten. Combineer daarnaast andere elementen uit je database (orderwaarde, productafname etc.) om relevantie nog verder te verhogen. De advertentieplatforms hebben de laatste jaren verschillende middelen ontwikkeld om de segmenten aan te spreken of te leren van de segmenten en vergelijkbare doelgroepen te bereiken. Houd hierbij natuurlijk wel rekening met de GDPR-wetgeving.

 

Meer videomarketing-tips voor B2B-bedrijven?

De ontwikkelingen op het gebied van videomarketing staan duidelijk niet stil. Meer informatie over onze werkwijze op dit gebied? Ontdek het op onze pagina voor videomarketing & webinarsOp zoek naar meer B2B-tips? Volg onze RIFF blog of neem vrijblijvend contact met ons op.